La cooperativa d’ensenyament programa actes al llarg de l’any per a commemorar els seus 50 anys d’escola al servei del poble valencià i en valencià
Aquesta setmana l’Escola La Masia ha iniciat els actes de celebració del seu 50è aniversari, que tindran lloc durant tot el 2018. El primer tingué lloc aquest dimecres al Teatre el Micalet de València, on es van presentar tots els actes amb què La Masia vol celebrar els seus 50 anys d’existència.
Seguint els principis pedagògics de Celestine Freinet, naixia l’Escola Tramuntana l’octubre de 1968 al Vedat de Torrent. Aquella escola, per primera vegada al nostre País des de la postguerra, es presentava com un projecte educatiu actiu, inspirat en l’escola cooperativa, una escola al servei del poble valencià i en valencià. Una escola que va nèixer gràcies a la il·lusió d’un grup de mestres i de pares i mares, que volien una educació en llibertat i diferent per als seus fills, i al suport de part de la societat civil valenciana, encapçalats per Vicent Ventura, Joan Fuster o Adolf Pizcueta. La dictadura franquista obligà a un canvi de nom: Tramuntana va haver de canviar de nom, convertint-se primer en Mistral i finalment en Escola La Masia. Tres noms per un mateix projecte educatiu que enguany compleix 50 anys.
Un any, 50 mirades
L’acte al Teatre El Micalet serà el primer de molts altres programats pe l’escola des de maig fins a novembre (adjuntem programa). Va ser conduït pels actors Borja López Collado i Paula López Collado i comptà amb la presència, entre d’altres, d’Encarna Cuenca, presidenta del Consell Escolar Valencià; Jaume Fullana, Director General de Política Educativa; Pep Galarza, alcalde de Massamagrell; Rosendo Ortí, director general de Caixa Popular, Emilio Sampedro, president de FEVECTA i vice-president de la CONCOVAL, Luiso Cervellera, president de la UCEV, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Ferran Suay, en representació d’ACPV i representants de sindicats i companys d’altres escoles cooperatives del País Valencià.
A l’acte, hi intervingueren Maria Conca, Idoia Calabuig i Dídac Botella com a iaia, mare i antic alumne, respectivament, que amb la seues paraules ens aproparen a la realitat del Projecte. L’esdeveniment també serví per presentar la nova imatge corporativa de l’escola i el domini .coop. La nota musical anà a càrrec del duet Borja Penalba i Mireia Vives. Les paraules de Jesús Guanter, com a president de la Cooperativa, tancaren la vetllada convidant als actes i esdeveniments propers.