Un projecte que compta també amb la col·laboració dels i les alumnes del mòdul de fusteria de l’Institut de la Misericòrdia depenent de la Diputació de València
Les primeres caixes niu s’han instal·lat a l’antiga Oliera de Marxalenes per tal d’acollir una colònia de falciots, una de les espècies d’aus protegides. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que els treballs de rehabilitació de la coberta d’este edifici estaven afectant alguns nius d’esta espècie d’aus protegida que històricament niuava en la teulada però que ara no es podien mantindre. «Ara, en coordinació també amb l’Àrea d’Urbanisme, hem instal·lat 9 caixes niu de manera que els hem donat una alternativa a les aus per poder criar».
Campillo destaca que «allò que hem fet és conservar l’espai de nidificació d’estes espècies que damunt son beneficioses perquè ajuden també a controlar poblacions d’insectes com ara els mosquits». El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana ha valorat el fet que esta actuació ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins amb SEO/BirdLife i Ecologistes en Acció. Han sigut els i les alumnes del mòdul de fusteria de l’Institut de la Misericòrdia depenent de la Diputació de València els qui han construït estes caixes nius que ara s’instal·laran en diversos espais verds per tal d’afavorir la nidificació d’espècies i fomentar la biodiversitat d’avifauna de la ciutat. Per a la seua instal·lació estava programat un acte públic que es va ajornar amb la crisi de la pandèmia de la COVID-19. Per a Campillo este projecte «és un exemple de treball ambiental urbà eficaç i de baix cost. A més, és una iniciativa formativa molt interessant per als i les alumnes que provenen de col·lectius en risc d’exclusió».
En total s’han fabricat 44 caixes niu (per a rates penades, falciots, carboners, agateadors, etc) i 6 «hotels» d’insectes. L’any passat ja es van ubicar dos a Malilla. El tècnic de SEO/BirdLife, Pablo Vera, assenyala que els falciots són ara mateix una espècie en declivi per la falta d’aliment i d’habitatge perquè que són aus migratòries i insectívores molt fidels a les seues zones de reproducció, com ara són els forats a les teulades , «per això es tan important tindre en compte la nidificació d’estes espècies en la restauració i rehabilitació d’edificis en l’àmbit urbà per a conservar les colònies i fomentar la biodiversitat de la ciutat».