Distribueix màquines compostadores entre col·legis i horts urbans, les dos últimes les ha lliurat a l’entitat Ciutat Vella Batega que gestiona l’Hort de la Botja
L’Ajuntament ha distribuït màquines compostadores a l’entitat que gestiona l’Hort de la Botja, en Velluters. Esta acció, «s’emmarca en l’estratègia municipal de fomentar els horts urbans perquè produeixen productes de proximitat, i es convertisquen en espais de socialització i de contacte amb natura i amb la terra», tal com ha manifestat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.
«De fet -ha explicat- l’Ajuntament té previst iniciar enguany la redacció del primer Pla d’Agricultura Urbana de València, coordinat des de l’Organisme Autònom de Parcs i Jardins Singulars i la Regidoria d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta. A hores d’ara, el Consistori té en marxa diverses instal·lacions d’horts urbans com ara la Rambleta o a Malilla, però també dona suport a aquelles iniciatives privades que demanen col·laboració per establir horts urbans a la ciutat».
«Un últim exemple es l’Hort de la Botja amb el qual, segons ha explicat Campillo, l’Ajuntament col·labora amb el seu desenvolupament gràcies a un conveni firmat a finals de l’any passat». Es tracta d’un projecte enfocat principalment a col·lectius vulnerables, encara que està obert a tot el veïnat, i en el qual s’integren entitats i col·lectius socials. Planteja la construcció d’uns horts socials de gestió comunitària i la programació d’activitats adreçades als col·lectius del barri dels Velluters en risc d’exclusió i amb diferents necessitats.
El Consistori aporta a este projecte 45.200 euros i ara també ha aportat 2 compostadores de 400 litres «que els ajudaran a completar este cicle de sostenibilitat perquè en estes màquines les persones usuàries de l’Hort de la Botja poden portar la matèria orgànica per a reciclar i convertir estos residus en adob que després poden usar per a enriquir la terra dels horts urbans», ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana.
L’Ajuntament de València va començar l’any passat a distribuir màquines manuals de compostadores de 400 litres dins la campanya d’implantació dels contenidors de recollida de matèria orgànica a la ciutat. Ja s’han lliurat més de 20 unitats entre col·legis de València «per tal de promoure la cultura del reciclatge, l’educació i la conscienciació mediambiental entre els xiquets i xiquetes» ha valorat Sergi Campillo. Ara és el torn dels horts urbans. A les dos màquines que s’han donat a l’Associació Hort de Botja, se sumaran altres pendents per a l’hort urbà del Grau. També està previst per als horts urbans del Cabanyal.
Cada màquina compostadora té un cost de 1.100 euros. El seu funcionament consisteix en que s’introdueix la matèria orgànica i serradures i al cap d’unes setmanes es recull l’adob que s’obté per reutilitzar-lo per a les plantes i conreus.