La mostra «Babalunga i kamolongos» compta amb obres de 135 artistes d’11 països diferents i es pot visitar presencialment al CCCC fins al 10 de generElías Taño ha sigut el guanyador d’aquesta edició i serà l’encarregat de la imatge gràfica de Baba Kamo 2021Més de 2000 persones van participar a la 3a edició del festival
Vols visitar l’exposició internacional d’il·lustració del festival Baba Kamo 2020, però no pots vindre a València? Que no condisca el pànic! Tenim la solució: per primera vegada, el festival ha preparat una visita virtual a aquesta mostra formada per les obres de 135 artistes d’11 països diferents. Així, mitjançant una pestanya habilitada al web de Baba Kamo es pot recórrer tots el racons de l’exposició ubicada al Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC) amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. A més, els visitants 2.0 poden fer zoom per a apropar-se digitalment a les obres i també consultar informació sobre la seua autoria i el projecte editorial al que pertanyen. Una selva de tinta i paper que pots explorar sense eixir de casa! Tot un món il·lustrat que t’espera al teu sofà.
I és que, com expliquen des de l’organització del festival, que en aquesta entrega a rebut a més de 2.000 persones, «en un any on tots ens trobem estranyament lluny, hem fet un esforç perquè tothom puga gaudir de l’exposició des de qualsevol lloc del món, no només des dels onze països representants pels diferents autors i autores presents a la mostra sinó també per a aquelles persones que, bé per decisió bé per impossibilitat, no poden acostar-se a veure-la en directe. Retallem així les distàncies físiques i psicològiques per facilitar l’accessibilitat a la cultura, que ha d’estar a l’abast de totes les persones».
Foto: Noema Studio
L’exposició «Babalunga i kamolongos» va ser inaugurada el passat 11 de desembre i es pot visitar presencialment a la Sala Zero del CCCC fins al 10 de gener. En aquesta ocasió, el guanyador de la mostra ha sigut l’il·lustrador Elías Taño (Tenerife, 1983), qui va ser triat pel jurat especialitzat per «la seua capacitat crítica i el seu compromís social a través de la il·lustració. Per la seua renovació personal de la gràfica política a través d’un estil sintètic, colorista i dinàmic, allunyat dels pressupostos tradicionals d’aquesta mena de manifestacions». Como a premiat, Taño serà l’encarregat de la imatge gràfica de l’edició de 2021.
En concret, el jurat responsable de fer la sel·lecció dels participants entre les 205 propostes rebudes de 13 països diferents va estar integrat per Diego Areso, dissenyador i director d’art d’El País; Marcos Guardiola «Maguma», il·lustrador i guanyador de la passada edició de Baba Kamo; Tereza Horváthová, editora de l’editorial Baobab y directora del festival Tabook (Praga); Elisabeth Pérez Fernández, directora del festival Irudika, editora de Bonito Editorial i presidenta d’Euskal irudigileak, i l’Equip Baba Kamo (Clara Berenguer, Manuel Garrido Barberá i Paula Pérez i de Lanuza).
Organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) la tercera edició d’aquesta iniciativa va tindre lloc de l’11 al 13 de desembre al CCCC amb la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat. El festival i fira Baba Kamo va nàixer al 2018 amb tres objectius: visibilitzar el treball de tots els agents al voltant del llibre il·lustrat, fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica i avivar la creació interdisciplinària. Amb l’aposta per l’univers 2.0 aquestes premisses creuen fronteres i esdevenen metes universals.