El Ple també ha acordat afavorir la reprogramació i la reactivació d’activitats i d’esdeveniments esportius
El Ple de l’Ajuntament ha decidit hui, amb el suport de tots els grups polítics, a excepció de Vox, proposar a les Nacions Unides, com a organisme representant dels pobles de la Terra, la creació de la institució del «Defensor/a de les Generacions Futures». Esta petició, «per garantir als pròxims pobladors del món el seu dret de què este siga just i sostenible» també es farà extensible al Parlament Europeu, al Congrés dels Diputats, i a les Corts Valencianes, i l’acord es traslladarà a la Fundació Savia, promotora de la moció. L’acord s’ha aprovat amb l’esmena del grup popular d’incloure esta figura en institucions ja creades, i la proposta de Ciutadans d’estudiar la creació d’esta figura en el marc de l’estratègia de desenvolupament sostenible de la ciutat.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, que és qui ha proposat esta iniciativa, ha explicat «que es tracta d’instar als governs i institucions a què tinguen en compte en les seues decisions i actuacions l’impacte en les generacions futures». «Cal repensar i ser solidaris amb les generacions que vindran i tindre clar que totes les accions que fem ara tindran una repercussió del futur», ha manifestat, en argumentar que almenys 13 països del món compten ja amb esta figura que vetla per la protecció del futur del planeta. «València ha de participar en esta iniciativa que està en consonància amb les polítiques de desenvolupament sostenible que estem impulsant l’Ajuntament», ha manifestat.
En el debat generat per este punt, el portaveu de Vox, José Vicente Gosálbez, ha destacat «el compromís del seu partit amb les generacions futures», però ha considerat «innecessari la creació de nous organismes per desenvolupar una tasca que ja fan altres entitats». «És clar que estes institucions tindran una despesa que el govern hauria de destinar per a demandes socials reals», ha subratllat; mentre que el regidor de Ciutadans, Javier Copoví, ha instat al govern perquè prenga decisions que faciliten la vida de les futures generacions però i que estes siguen paral·leles a campanyes d’educació en valors».
En representació del Partit Popular, la regidora Julia Climent, ha demanat coherència amb mesures per avançar amb els objectius de l’agenda 2030 o iniciatives sostenibles per a L’Albufera. «Per tant –ha demanat afegir com esmena- que esta figura no pot suposar major despesa, i que apliquem el sentit comú». «No podem crear un nou càrrec amb un nou sou, per tant, podríem atribuir estes tasques a altres institucions com la del Defensor del Poble».
Sergi Campillo ha assegurat que es tracta de prendre consciència que els nostres nets i besnets patiran i molt les conseqüències d’unes decisions errònies que han provocat un creixement econòmic sense tindre en compte les conseqüències ambientals i, a la llarga, sense tindre en compte la capacitat de supervivència de l’ésser humà en este planeta».
FOMENT DE L’ESPORT
En la sessió plenària de hui també s’ha aprovat la proposta presentada per l’equip de govern perquè l’Ajuntament fomente la base associativa del món esportiu, i en general les activitats en l’àmbit de l’esport, «considerades les mesures de restricció respecte a les activitats socials d’estes activitats imposades per la declaració d’Estat d’Alarma, i amb el fi d’afavorir la reprogramació i la reactivació d’activitats i d’esdeveniments de tal índole».
La proposta, presentada per la regidora d’Esports, Pilar Bernabé, contempla convocatòries d’ajudes i subvencions, així com de la seua justificació, totes aquelles mesures de flexibilització establides per l’Ordenament jurídic, «respectant les garanties essencials en l’atorgament de subvencions públiques, amb evitació de qualsevol mena d’enriquiment injust». «I això en previsió que es puga contribuir a conservar el substrat associatiu esportiu, els seus llocs de treball així com mantindre la viabilitat econòmica de les empreses del sector», ha explicat.
Abans del debat plenari, ha pres la paraula Adrián Alejandro Rodríguez, president del Club Antares qui ha relatat la situació de les associacions esportives de la ciutat, i ha manifestat el seu suport a la moció. Rodríguez ha agraït la implicació de tots els grups municipals i ha valorat el treball de l’Ajuntament per a donar un suport real a les necessitats de les entitats esportives.
La delegada d’Esports, Pilar Bernabé, ha agraït el suport de les entitats esportives, i ha qualificat la iniciativa de «acte de justícia local”, que vindrà a “atendre les necessitats de centenars de clubs a la ciutat, que atenen a més de 150.000 persones, molts d’ells xiquets i joves».
La Junta de Govern Local aprovarà en la seua pròxima reunió les bases de la convocatòria, que pretén emplenar el buit que deixa la impossibilitat de convocar i dotar-les, atés que es tracta de subvencions per concurrència competitiva, a les quals els clubs es presenten ‘per projectes’, és a dir, que la concessió està directament relacionada amb la competició i els esdeveniments, i en l’actual situació de desescalada i de mesures especials per la pandèmia no es poden dur a terme. «Com a govern ens vam comprometre al fet que este acte de justícia puga ser confirmat per tota la Corporació», ha explicat Bernabé, i per este motiu, abans que el Junta de Govern aprove les bases, s’haja plantejat davant el Ple Municipal. Les ajudes comptaran amb el pressupost previst per a les subvencions per concurrència competitiva», ha explicat.
La regidora de Ciutadans Rocío Gil ha lamentat que la moció que ha presentat la regidora d’Esports no incloga el desenvolupament de les bases de la convocatòria, encara que Bernabé ha explicat que, després de l’aprovació de la moció, és responsabilitat de la Junta de Govern Local desenvolupar estes bases. Gil ha mostrat el seu suport a la proposta, però ha subratllat també la necessitat que es concedisquen de manera immediata, evitant els retards d’anteriors exercicis.
La regidora popular Marta Torrado també ha donat suport a la proposta, però també ha criticat «que aquest tipus d’ajudes van amb retard en la gestió», i ha demanat la «màxima celeritat, que es posen a treballar ja, i que concrete el més possible».
VALÈNCIA, LABORATORI URBÀ PER A LA REACTIVACIÓ DE L’ECONOMIA
El Ple ha acordat, impulsar dins del marc estratègic «Missions València 2030», i en compliment del seu compromís estratègic de «crear espais on experimentar a València» la creació d’un equip tècnic-jurídic perquè empreses, startups, centres d’investigació, universitats, entre altres entitats de la societat civil puguen accedir a realitzar proves de desenvolupament sostenible, i així disposar d’una borsa de fons per a les infraestructures i necessitats que puguen sorgir en les proves pilot i, en tot cas, contemplar-la en els pressupostos anuals de 2021 a 2023.
Esta proposta, que ha defés el regidor d’Innovació, Carlos Galiana, i s’ha aprovat amb els vots de tota la corporació, a excepció del dels regidors de Vox que han votat en contra, i com a alternativa a la moció presentada per la regidora popular Paula Llobet, per, entre altres assumptes, «dotar a la Fundació Las Naves del programa «València Laboratori Urbà». «I aclarir les bases d’accés per a desenvolupar proves i trobar solucions capaces d’atendre dianes d’interés com les necessitats sorgides amb la pandèmia de la COVID-19». «Volem que diferents àrees de l’Ajuntament s’aprofiten de les noves tecnologies, donar suport a l’ecosistema innovador i beneficiar-nos els primers d’estes solucions», ha explicat.
Davant d’esta proposta, el portaveu de Vox, José Vicente Gosálbez, ha argumentat la seua disconformitat «perquè ara és moment de parlar de servicis essencials i de reclamar que tots els recursos es destinen per lluitar contra la COVID-19»; mentre el regidor de Ciutadans, Rafael Pardo, ha donat suport a moció «per la necessitat d’impulsar tots els projectes innovadors que afavoreixen la implantació de noves tecnologies».
El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha dit que a València s’està fent un gran treball d’innovació i l’equip de govern pensa en València com un laboratori urbà amb espais com el Palau de Congressos o la mateixa Albufera. Completarem tots estos centres d’experimentació amb Las Naves. València ha de ser un altaveu per aconseguir un marc legal per a estos espais d’experimentació i una vegada creat el Laboratori Urbà s’afegiren a iniciatives internacionals. En la seua intervenció, l’edil ha afegit com un afegit «in voce» l’oferiment de la ciutat com a laboratori urbà per a la reactivació de l’economia.
SERVICIS SOCIALS
D’altra banda, al Ple ha acordat continuar desenvolupat les accions necessàries per a garantir la cobertura de la ciutat de València, mitjançant els mecanismes que estableix la normativa autonòmica i municipal relativa al Sistema de Servicis Socials municipals d’atenció primària com són les prestacions econòmiques d’emergència o la renda bàsica d’inclusió amb una especial intensitat durant l’actual crisi sanitària originada per la COVID-19, amb l’objectiu de dotar a les persones d’uns ingressos mínims per a cobrir les seues necessitats de manera autònoma, mentre no compten amb ingressos propis suficients.
A més, el Ple també ha decidit reconèixer el treball de les entitats i col·lectius del tercer sector, així com d’altres iniciatives privades, relatives a l’organització d’accions d’atenció a les diverses necessitats de les persones i les famílies en situació de vulnerabilitat de la ciutat de València.
Esta proposta, explicada per la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha sigut presentada arran la moció presentada pel regidor de Ciutadans, Javier Copoví, «perquè l’Ajuntament organitze i coordine una campanya d’arreplegada d’aliments, amb el teixit associatiu de la ciutat, així com una xarxa de suport per a totes les famílies que ho necessiten». El suggeriment també incloïa «la coordinació entre els recursos municipals i les distintes organitzacions no governamentals que col·laboren en l’esmentat repartiment», que tal com ha explicat la regidora Isabel Lozano, «ja es fa en l’actualitat».
La regidora popular Marta Torrado, que ha donat suport a la proposta de Ciutadans, ha recordat el nombre de persones que estan patit la crisis generada pel coronavirus, i ha agraït la tasca que desenvolupes entitats i plaformes veïnals. Per aixó, ha aprofitat la seua intervenció per reclamar «l’apertura dels Centres Municipals de Servicis Socials i l’increment de recursos». «Els treballadors han d’atendre ja presencialment a les persones, amb totes les mesures de seguretat, i la prioritat de l’equip de govern hauria de ser l’atenció a les persones més vulnerables amb barris com Natzaret o La Malva-rosa».
Per la seua banda, la regidora Isabel Lozano s’ha reafirmat en fer-se ressò de l’aposta de l’equip de govern que considera que el repartiment d’aliments «generen dependència isntitucional i resulten poc dignes».
MESURES PER FER FRONT AL CORONAVIRUS
En el transcurs del Ple, la portaveu del PP, María José Català, també ha plantejat una doble petició per incrementar mesures de lluita contra la pandèmia de la COVID-19. Per una banda, ha demanat a l’equip de govern municipal l’adopció de mesures com, per exemple, «la de realitzar proves diagnòstiques a tot el veïnat de València i totes les persones que presten servicis públics», i d’altra banda ha sol·licitat més reivindicacions per al govern estatal «perquè destine recursos a pal·liar la crisi sanitària, social i econòmica a la ciutat de València».
En este punt el portaveu de Vox, José Vicente Gosálbez, que s’ha afegit a la demanda de proves i a les reivindicacions nacionals, s’ha abstingut «perquè ja s’ha creat un fòrum – en al·lusió a la Comissió de Reconstrucció de la ciutat- per debatre sense llum i transparència estos assumptes».
A este respecte, la vicealcaldesa i portaveu del govern municipal, Sandra Gómez, ha defensat el treball que desenvolupa la Comissió de Reconstrucció, «que està oberta per a escoltar la veu d’experts i de la societat civil, que pot aportar diferents propostes, perquè la ciutat és plural i diversa». «Volem debatre amb la visió de tota la ciutadania, amb consens polític, perquè es trobem en un moment en què cal buscar punts d’acord. Deixem de debatre i comencem a acordar», ha conclós.
D’altra banda, en el Ple també s’ha debatut una proposta presentada pel regidor de Ciutadans, Rafael Pardo, «per demanar ajudes a autònoms i pimes per a la reactivació econòmica». Concretament, ha plantejat, per exemple, la convocatòria d’una línia específica d’ajudes municipals al lloguer de locals d’Autònoms i Pimes. «equivalent a l’actual línia d’ajudes municipals al lloguer d’habitatges establida en el 40% del preu del lloguer amb un màxim de 240 euros per beneficiari».
A respecte, el regidor de Vox, Vicente Montáñez, que s’ha abstingut en la votació, ha manifestat que el que necessiten els autònoms «és que l’impacte d’estos mesos siga el menor possible, i no hi ha que donar ajudes indiscriminadament».
Per la seua banda, la regidora de Desenvolupament Econòmic, Pilar Bernabé, que ha al·ludit a les mesures que s’elaboraran en la Comissió de Reconstrucció de la Ciutat, ha recordat que l’Ajuntament des de l’inici de la crisi ha aplicat una sèrie de mesures urgents dirigides directament a sectors productius de la ciutat. «El gran esforç econòmic en este camp supera ja els 10 milions d’euros», ha ressaltat
«Este govern ha actuat amb molta celeritat i va posar en marxa de forma urgent, ajudes per a 1.200 pimes i autònoms, i manté el seu objectiu de continuar treballant des del consens», ha defés en presentar una moció alternativa que reitera el suport del govern municipal als autònoms i que ha sigut aprovada.