El compositor, director d’orquesta i especialiste en musicologia valencià natural d’Algemesí, Bernardo Adam Ferrero, visità este dijous la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.
Rebut pel Decà l’entitat, José Luis Manglano de Mas, i pel secretari, José Aparicio Pérez, el músic conversà sobre l’actualitat musical valenciana i les activitats de la pròpia RACV.
El panorama musical valencià, entre l’esperança i l’exigència
Per a Bernardo Adam, el panorama musical valencià hem de tractar-lo des del punt de vista artístic i el de la promoció. Respecte el primer valora molt positivamente tant als intèrprets com als compositors, de qualitat reconeguda i proyecció creixent. No obstant, en el tema de la promoció es mostra molt crític. En este sentit comenta que els dos referents de la música de la ciutat de Valéncia, el Palau de la Música i el dels Arts no programen les obres dels autors valencians en la seua programació habitual. En el cas de Les Arts fa incidència en que no programe cap de les 90 òperes valencianes existents. I en el del Palau de la Música, encara que programa una poc més, és per a la Banda Municipal, no per a l’Orquesta de Valéncia, i de manera sempre molt puntual.
Les agrupacions musicals com a germen de futurs professionals de la música
Adam considera que també mereixen especial atenció i ajuda les diverses agrupacions musicals que existixen per tot el territori valencià. «Hi ha molt de potencial», indicà, i afirmà vore el futur ple d’una interessant progressió i mostrant més qualitat artística, impulsada també per l’acurtament de les distàncies que hi ha en l’actualitat, cosa que fa més fàcil els intercanvis a nivell internacional.
Valora positivament el treball diari de les escoles d’estes agrupacions, germen en moltes ocasions de futurs alumnes dels conservatoris i posteriors professionals de la música, com li ocorregué a ell mateix.
Adam s’incorpora a l’Escola Superior d’Estudis Valencians de la RACV
El curs que ve, l’Escola Superior d’Estudis Valencians de la RACV (ESEV) tindrà el saber i experiència de Bernardo Adam Ferrero, que s’incorpora per a compartir la seua «ilusió i amor» per la música. Considera el director i compositor que en primer lloc s’ha de ser feliç i divertir-se fent les coses que siguen, motivacions que li han portat a acceptar esta missió de transmetre el seu saber en l’àmbit de la RACV.
I ho farà posant l’accent en història i estètica de la música valenciana. Es mostra pesarós per la poca informació que es té dels autors valencians i del valor de les seues obres, en molts casos completament ignorades, com les 90 òperes referides adés.
El music recordà grans figures de la música valenciana i la seua influència en grans compositors de la nostra de la música, inclús Mozart, i com esta influència i valor solen passar desapercebuts per la societat valenciana per falta d’informació i fins i tot interés. I com massa vegades es té més informació i es valora més en terres alienes que en terra pròpia.
Per tant, informació de les nostres figures musicals com a centre de les seues sessions augura moments de descobriment musical valencià per al futur alumnat de la l’ESEV de la RACV. Finalment, Bernardo Adam considera que «la RACV està obligada a fer coses de música», ajudant a conéixer i estimar els valors musicals valencians, tant dels autors com de les seues obres.
Bernardo Adam, una vida per i per a la música
Des que començara la seua formació musical als 8 anys, en la banda d’Algemesí, i ingressara passats dos anys en el Conservatori Superior de Música de Valéncia, la seua carrera professional està plena d’una extensa producció musical i també de múltiples guardons. El 6 d’abril d’enguany s’estrenà la seua obra Per fer de la fe senyera, en la Catedral de Valéncia, Himne oficial del VI Centenari de Sant Vicent Ferrer.