
La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat la importància per a la Comunitat Valenciana de la producció hortofructícola, de vins i oli «de l’agricultura mediterrània en sentit ampli», tant des del punt de vista econòmic, com social, territorial, paisatgístic «i fins i tot emocional, perquè darrere estan les persones».
Cebrián s’ha manifestat en aquests termes en el marc de l’obertura de les jornades sobre «Comercialització i política de competència en les fruites i hortalisses de la Comunitat Valenciana», organitzades per l’Institut Valencià d’Investigació i Formació Agroambiental (IFIVA) en la Universitat Politècnica de València.
La consellera s’ha referit a la situació actual com «un moment clau, perquè encara estem aplicant des de l’Administració, amb no poques complicacions, la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) de 2013 i el reglament Omnibus», mentres està en marxa la reforma del reglament del Reial Decret 532/2007. A tot allò s’afig l’inici inminent de les negociacions de la nova PAC del 2020, en paral·lel al marc pressupostari, financer i dels fons estructurals.
«Una situació complexa que coincidix -ha subratllat Elena Cebrián- amb un moment de canvi de la cultura organitzativa del sector agrari», en què es necessiten «respostes i alternatives per a augmentar el grau d’associacionisme i millorar l’estructura, la planificació en totes les fases de la cadena agroalimentària i la resposta a la demanda dels mercats». Al mateix temps ha demanat una millor resposta des del sector «a la sostenibilitat, a les exigències que també ens marca la societat en el tipus de productes, en com es produïxen, de forma més respectuosa la producció amb els recursos naturals de què depén el futur del sector».
«Els objectius, ha apuntat Elena Cebrián: són aconseguir una millora de la renda dels productors, de la qualitat i regularitat de l’oferta i de la sostenibilitat de la producció». La consellera ha conclòs amb un missatge d’optimisme, confiança i seguretat jurídica dirigit al sector, amb «polítiques que siguen comprensibles» tant per a este com per a la societat en el seu conjunt.
En l’organització de la jornada han col·laborat tant l’Associació Espanyola d’Economia Agrària com la Facultat d’Administració d’Empreses (ADE), La Unió de Llauradors i Ramaders i el Grup Cajamar.