Mulet recorda que el Jutjat penal va sentenciar que els insults a Déu i a la Mare de Déu no són delicte i reclama respecte per la llibertat d’expressió i pensament. La Comissió de Justícia debatrà una moció de la coalició dijous
Després de la recent sentència absolutòria a Willy Toledo, la coalició valenciana Compromís proposa en la Comissió de Justícia de la setmana vinent acabar amb els delictes com l’escarni, al qual s’acullen determinats col·lectius fonamentalistes religiosos per a reprimir les opinions expressades en xarxes socials. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat que la moció insta al Govern a impulsar els tràmits i el procediment per a la derogació de l’article 525 del Codi Penal.
“Hem vist massa casos de tuiters, humoristes o músics que s’enfronten a anys de presó per fer acudits o expressar les seues opinions religioses a conseqüència d’un codi penal arcaic no equiparable als estats moderns, mantenint delictes que sostenen grups fonamentalistes i gent que, si poguera, cremaria en la foguera a la gent per expressar les seues idees o opinions”, indica el senador.
www.youtube.com/watch?v=_AcHZiHBuw0
La coalició es fixa en l’article 525, que baix la denominació eufemística d’ofenses als sentiments religiosos deixa que la blasfèmia o l’escarni pervisquen encara hui, amb penes de multa de vuit a dotze mesos. “Aquest article continua sent la porta d’entrada al fet que s’admeten les denúncies davant els tribunals contra els qui satiritzen sobre assumptes religiosos, que es veuen forçats a la pena de la banqueta, a pesar que no existeixen pràcticament condemnes per aquests delictes contra els sentiments religiosos, alhora que el Consell d’Europa o el Tribunal dels Drets Humans han demanat la despenalització d’aquests delictes de blasfèmia”, afegeix.
Per a Mulet “urgeix acabar amb aquesta contradicció de no poder criticar l’honorabilitat del rei o els seus privilegis, d’amenaçar amb presó. La llibertat d’expressió no s’ha d’adaptar als que a determinats col·lectius els parega el correcte” i recorda que “l’article 525 del Codi Penal és innecessari i continua mantenint un delicte de blasfèmia camuflat com a ofenses religioses”.
La coalició lamenta que l’actual Govern continue mantenint figures en el Codi Penal que criminalitzen la llibertat d’expressió o la Llei Mordassa que es continua aplicant implacablement per a callar crítiques legítimes a institucions podrides i ha reclamat que “es respecte la llibertat ideològica i es perseguisca als qui realment encapçalen els delictes que es donen en aquest país, en comptes dels atacs individuals que estan permetent a artistes, periodistes o músics”.