À PUNT fa una sèrie d’aclariments i puntualitzacions arran de les informacions relacionades amb la Resolució de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana. Una resolució relativa a la infracció comesa per les empreses Comunicacions dels Ports S.A., Canal Maestrat S.L., Kriol Produccions S.L. i Visualiza S.L.U. per la seua participació en el procediment de licitació per a la «Contractació del servei de recursos audiovisuals que presten els serveis de recursos d’imatges amb equips ENG per a la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana«, i que al·ludeixen a la SAMC.
1.- La investigació va començar arran de la denúncia que la mateixa SAMC va remetre a la Direcció de Competència de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (DCCNMC), el dia 1 de març de 2019, per presumptes conductes contràries a la Llei de Defensa de la Competència detectades per la Mesa de Contractació adscrita a l’expedient CNMY19/SAMC/02. Els fets es van observar en obrir els sobres i advertir ofertes idèntiques en una sèrie de lots. En eixe moment, la SAMC va obrir una acta i va formalitzar la denúncia. Finalment l’adjudicació va recaure en les empreses següents quant a puntuació.
El 15 de març de 2019 la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència va traslladar l’expedient a la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, cosa que va ser comunicada a la SAMC el 8 d’abril de 2019. Aquesta Comissió va iniciar una informació reservada (SAN1/2019) amb l’objectiu de determinar possibles indicis d’infracció. La investigació va requerir, al llarg de la tramitació, l’aportació d’informació per part de la SAMC que va ser puntualment complimentada per la Societat, tal i com ho recull la Resolució de l’Expedient.
2.- En les 88 pàgines de la Resolució de l’expedient SAN 1/2019 que declara responsables d’infracció les quatre empreses esmentades anteriorment, no es formula cap retret a la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació que, ben al contrari, només apareix esmentada com a denunciant de la infracció i com a col·laboradora irreprotxable en l’esclariment dels fets.
3.- Les persones treballadores de la SAMC que apareixen en la Resolució tampoc són objecte de cap retret, sinó que hi apareixen en compliment de les seues obligacions professionals. Val a dir, a tall d’exemple, que en un dels whatssaps que s’aporten a l’expedient, un dels infractors reporta que des de l’assessoria jurídica d’À Punt li recomanen «preguntar a licitacions@cvmc.es«, és a dir, al correu electrònic d’assessorament oficial que la SAMC posa a l’abast de tots els licitadors. Cal remacar, que els serveis jurídics d’À Punt tenen l’obligació d’atendre qualsevol empresa que es presenta a un concurs una vegada publicat el plec, com ha estat també en aquest cas.
Quant a l’exdelegada d’À Punt a Castelló, la SAMC informa que aquesta treballadora no va participar en la redacció del plec, ni va formar part de la Mesa de Contractació ni va tindre cap relació amb el procediment.
4.- La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació apliquen uns criteris rigorosos quant a la transparència de la seua gestió. Totes les licitacions i contractes menors estan disponibles en https://www.cvmc.es/es/perfil-del-contratante/, també l’expedient CNMY19/SAMC/02.
5.- En l’últim punt de la Resolució, la Comissió de Defensa de la Competència acorda remetre’n una certificació a la Junta Consultiva de Contractació Pública de l’Estat, perquè aquesta determine si les persones sancionades per infracció greu en matèria de falsejament de la competència han de quedar subjectes a la prohibició de contractar amb les entitats que formen part del sector públic. Fins que la Junta no es pronuncie sobre la durada i l’abast d’una possible prohibició, i es dicte resolució sancionadora que siga ferma, les empreses sancionades mantenen el dret a participar en concursos públics. La SAMC, per tant, no pot legalment deixar de prendre en consideració les ofertes que aquestes empreses puguen presentar en els processos de licitació. L’any que comença ha de ser el de la consolidació d’À Punt i per això treballem amb la il·lusió de mantindre la línea ascendent de les nostres xifres d’audiència i la creixent penetració social de la nostra oferta. I ho fem des de la determinació de ser exemplars també en la gestió, com ho demostra el nostre comportament impecable en el procediment que comentem