La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, han impulsat per tercer any consecutiu la iniciativa del Dia de l’Esport i han unit les seues forces perquè els xiquets, xiquetes i joves valencians participaren al màxim en aquesta jornada tan especial.
Un total de 350 centres educatius i 7 universitats de Castelló, València i Alacant, el Valencia Basket, mitjançant l’Alqueria, i el Centre Universitari EDEM s’han unit a aquesta iniciativa encaminada al foment de l’activitat física i a la promoció dels valors inherents a la pràctica esportiva, dos dels grans objectius perseguits per la Fundació Trinidad Alfonso. Al llarg del matí, s’estima que més de 90.000 joves, amb edats compreses entre els 6 i els 16 anys, han dut a terme un extra d’activitat esportiva, al marge de les seues habituals classes d’Educació Física, i han convertit les seues escoles en una festa de l’esport i la convivència.
Aquestes xifres parlen de l’enorme acollida que està tenint la iniciativa, ja que cada any en són més els participants. Alhora que s’implicaven en aquest Dia Mundial de l’Activitat Física i de l’Esport, les escoles participants han elaborat un vídeo amb les activitats que han dut a terme i en el qual han respost a la pregunta «Per què és important fer esport a la meua escola?» Sols per participar -hi, cada centre educatiu rebrà un paquet de material esportiu valorat en més de 120 euros. A més de totes les gravacions rebudes, les sis millors rebran un xec regal de 2.000 euros per a equipament esportiu.
Festa de l’esport a la Comunitat de l’Esport
El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la directora de la Fundació Trinidad Alfonso, Elena Tejedor, han estat a Castelló visitant l’escola CEIP Isabel Ferrer. Durant l’acte, les dues entitats han aprofitat per a presentar una nova i ambiciosa línia de treball i col·laboració: el llançament de la marca Comunitat de l’Esport. «En aquesta Comunitat s’estan fent molt bé les coses en matèria esportiva. Aquesta denominació, la de Comunitat de l’Esport, mostra aquest moviment no només perquè els xiquets, xiquetes i joves hagen participat de manera tan activa en aquesta jornada, sinó per tot el treball que hi ha darrere. Són molts clubs, esdeveniments, esportistes i iniciatives que fan que la Comunitat Valenciana siga puntera i referència en matèria esportiva», ha explicat Elena Tejedor.
Vicent Marzà, per la seua banda, ha indicat que «en la marca Comunitat de l’Esport s’uneix l’esperit d’equip i la nostra voluntat de convertir de manera progressiva el nostre territori en referent dels valors vinculats a l’esport, tant per a transmetre’ls a l’alumnat, com per a projectar una imatge dignificada del gran potencial esportiu que tenim». La nostra contribució en projectes educatius vinculats a l’esport i la potenciació de l’esport de base, els esportistes d’elit, els esportistes emergents, l’organització de competicions i l’acompanyament a federacions i clubs està donant fruits molt positius, que s’incentiven més amb col·laboracions com la de la Fundació Trinidad Alfonso, que donen com resultat projectes de tant d’impacte com el Dia de l’Esport».
El seguiment del Dia de l’Esport és una mostra i situa la Comunitat Valenciana com la Comunitat de l’Esport, basada en tres pilars: per ser el lloc on més esport es fa a les escoles, pel seu treball en la tecnificació dels esportistes i per la seua capacitat d’atraure esdeveniments esportius atractius per a l’esport turístic.
Sobre la pràctica esportiva a les escoles, com a exemple, s’està fent una prova pilot amb els CEPAFE (Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport) de la Comunitat Valenciana, en què s’ofereix, per primera vegada a Espanya, que entre les tres hores i mitja de lliure disposició amb les quals compta cada centre de Primària puguen dedicar 1 o més hores a l’educació física. Aquests CEPAFE formarien part d’una investigació que demostre els beneficis en el rendiment escolar de fer més educació física, i contra l’absentisme i l’obesitat infantil, etc.
En aquest sentit, Esport de la Generalitat impulsa iniciatives com Esport a l’Escola o Pilota a l’escola, mentres que la Fundació Trinidad Alfonso fa el mateix amb Actibasket, Palo y bola, Escola de rugbi o Tots olímpics (en col·laboració amb el Comité Olímpic Espanyol).
A més, destaca el treball que s’està fent en el pla de la tecnificació, l’objectiu del qual és l’impuls dels planters de determinades disciplines i la captació de talent. Des de la temporada 2015-2016, la Fundació que presideix Juan Roig ha concedit 270 beques a altres esportistes. En l’actualitat, el global és de 192 entre natació, judo, vela i pilota valenciana.
Per la seua banda, la Generalitat manté 5 centres de tecnificació: Petxina, Alacant, Luis Puig, Xest, Pilota i Frontennis (Natzaret); 18 programes de tecnificació (5 estatals i 13 autonòmics). En total, manté 1.193 esportistes en tecnificació.
Igualment, en els últims anys, la Comunitat Valenciana ha destacat per la seua capacitat d’organitzar i atraure esdeveniments i competicions esportius. Des d’aquelles amb una base social practicant elevada, com les proves de running, com la marató i mitja marató de València, altres carreres de muntanya, triatlons o esdeveniments ciclistes, fins aquelles competicions d’elit per a gaudi dels espectadors i aficionats. En el cas de les primeres, per exemple, destaca el Programa de suport a competicions (PAC_CV) impulsat per la Fundació, amb la col·laboració del Comité Olímpic Espanyol, que ha atret 42 competicions de 24 federacions espanyoles diferents, amb una participació estimada de 30.000 esportistes en dues temporades. En el segon apartat s’inclourien cites com la Copa del Rei de Rugbi, Gran Premi Moto GP Cheste, Regata classes olímpiques, Campionat del Món de MXGP/MX2, Campionat del Món de Supermoto, Campionat d’Europa Ocean Race, Copa d’Europa de Triatló, Torneig 6 Nacions d’Hoquei, València Beach Handbol, Volta Ciclista a la Comunitat Valenciana, Setmana Ciclista Valenciana, World Pàdel Tour o Campionat del Món Trail, entre altres.
La marca Comunitat de l’Esport comença a caminar d’aquesta manera per a aglutinar i ordenar tot l’esport que es practica i es gaudeix a la Comunitat Valenciana. A través d’aquesta marca, també es donarà suport a les federacions i seleccions autonòmiques. A més, la marca serà visible en les diferents competicions i serà portada per esportistes de la Comunitat.
Juan Roig i el mecenatge esportiu
La Comunitat de l’Esport és un pas més dins del suport de Juan Roig a l’esport a la Comunitat Valenciana a través de la Fundació Trinidad Alfonso i el València Basket. Roig va invertir l’any passat prop de 32 milions d’euros entre els dos projectes. Dins d’aquests, destaquen iniciatives com la marató i mitja marató de València, el Projecte FER o el Programa de suport a competicions, en el cas de la Fundació Trinidad Alfonso, o la construcció de l’Alqueria del Basket, en el cas del club de bàsquet, que podria considerar-se com el seu últim gran llegat a la ciutat, després de la construcció del Circuit 5K per a corredors del Jardí del Túria.
Les apostes d’Esport de la Generalitat
Formació, oci, rendiment i potenciació de la xarxa d’entitats d’esport base al territori valencià són puntals bàsics d’actuació en aquesta matèria per part de la Generalitat Valenciana per a potenciar valors associats a la convivència, la igualtat de gènere, la integració social, la incentivació d’hàbits saludables i el respecte al medi ambient. A aquest efecte, Esport de la Generalitat ha augmentat en els tres últims anys, de manera significativa, el pressupost destinat a Esport. Enguany és de 27,5 milions d’euros, i respecte al pressupost de 2015, l’increment en matèria d’esport suposa ja un 72 %.
En 2018 s’ha creat una nova línia d’ajudes per a l’organització de campionats d’Europa i del món en les màximes categories, la qual cosa permetrà ajudar a les federacions i clubs en l’organització d’aquest tipus de proves a la Comunitat Valenciana.
Així mateix, s’està duent a terme una important millora en l’acompanyament als esportistes que compaginen els estudis amb les competicions i els entrenaments. Destaca l’increment en 240.000 euros de les noves beques academicoesportives, que en 2017 han beneficiat 200 esportistes valencians, el 50 % dones.
En el marc dels grans esdeveniments esportius vinculats a la Comunitat Valenciana, s’ha canviat el concepte de les activitats que es van dur a terme el passat mes d’octubre amb motiu del tret d’eixida de la Volvo Ocean Race des del port d’Alacant. A més, la Generalitat Valenciana ha dut a terme durant aquests tres últims anys una gestió més eficaç del Circuit del Motor Ricardo Tormo, que cada any acull el Mundial de Moto GP. En aquest context cal destacar la recent creació del Centre Especialitzat de Tecnificació Esportiva del Motor, que és el primer centre d’aquestes característiques, a escala europea i amb vocació internacional, per a garantir la formació de grans pilots.