El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha anunciat aquest migdia la seva dimissió després de la seva detenció la setmana passada per presumpta malversació i prevaricació en l’operació Alqueria. Tot i que en la seva compareixença no ha dit res sobre si es manté al capdavant de l’Ajuntament d’Ontinyent (Vall d’Albaida), fonts pròximes a Rodríguez han confirmat que el dirigent socialista ha decidit delegar les seves funcions al consistori a la primera tinent d’alcalde, Rebeca Torró, i així poder preparar la seva defensa. Torró, que també assumirà l’escó provincial que Rodríguez deixa a la Diputació, abandonarà el càrrec de directora general de la conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.
El dirigent socialista ha assegurat que abandona la Diputació per no perjudicar la tasca de recuperació de la credibilitat de les institucions valencianes iniciada amb el canvi de govern del 2015, i ha defensat l’honradesa de la seva gestió. «Potser hem fet alguna irregularitat administrativa, però mai hem ficat la mà, no hem sigut uns lladres» ha assegurat l’alcalde d’Ontinyent.
«Fa ara tres anys, arribava a la Diputació posant l’ètica política per davant. Gràcies a un gran equip, hem pogut acabar amb l’arbitrarietat en les ajudes de la institució i desvincular-la de la vergonyosa passada gestió. Fins al dimecres passat, crec que ho havíem aconseguit», ha defensat Rodríguez.
Absència dels diputats pròxims a Ábalos
En el seu adeu a la corporació provincial, el fins ara president provincial ha estat acompanyat de tots els diputats socialistes a la Diputació de València, a excepció d’Isabel García i Pepe Rus, dos dirigents molt pròxims al secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que dimecres de la setmana passada va ser el primer dirigent a demanar la dimissió de Rodríguez i, a més, ho va fer mostrant una notable indiferència per les conseqüències personals de la decisió en qui fins ara ha estat un dels candidats més ferms a substituir Ximo Puig, un objectiu que també podria compartir l’actual ministre de Foment.
Els diputats socialistes presents al pati dels Scala de la Diputació de València, entre els quals hi havia qui serà el nou president provincial, Toni Gaspar, han rebut Rodríguez entre aplaudiments i corejant el seu nom, en una escena idèntica a la que es va produir l’endemà de la seva posada en llibertat, divendres passat, quan el fins ara portaveu del PSPV va acudir a l’Ajuntament d’Ontinyent per reincorporar-se a la feina.
Reunió amb Ximo Puig
La decisió de Rodríguez arriba després que durant aquest cap de setmana hi hagi hagut diverses reunions amb el president de la Generalitat i del PSPV, Ximo Puig, en què també han assistit la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la directora general d’Habitatge i secretària general del PSPV a Ontinyent, Rebeca Torró.
Segons l’agència Efe, en aquestes trobades es va considerar que el més oportú era que Rodríguez deixés els seus càrrecs a la Diputació per poder centrar-se en la seva defensa i, a més, no perjudicar el partit amb un afer que d’aquí a les eleccions pot ser utilitzat per l’oposició.
Rodríguez té intenció de seguir a l’alcaldia d’Ontinyent perquè l’assumpte que investiga el jutjat d’instrucció número 9 de València en una causa declarada secreta «no té res a veure» amb el consistori, ja que fa referència a uns contractes d’alta direcció en l’empresa pública en la corporació provincial.
Les mateixes fonts insisteixen que la investigació sobre Rodríguez fa referència en tot cas a una qüestió «merament administrativa» i demanen que s’aixequi el secret de sumari com més aviat millor per evitar «judicis paral·lels».