• La convocatòria “Resistències artístiques” ha seleccionat 30 projectes per a desenvolupar-los en 30 centres educatius de Castelló, València i Alacant
• Les propostes comprenen diferents disciplines i àmbits artístics per a treballar-los amb els alumnes i professors, com dansa, teatre, música, cinema o arts visuals
• El Consorci de Museus i el CEFIRE artisticoexpressiu obriran una convocatòria per províncies perquè els centres puguen sol•licitar acollir-se als projectes
Castelló/València/Alacant (11.06.2018). La convocatòria “Resistències artístiques” de producció artística en entorns educatius ha seleccionat 30 projectes per a desenvolupar-los en, almenys, 30 centres de la Comunitat Valenciana. Les propostes, que comprenen disciplines molt diverses, com dansa, teatre, música, cinema o arts visuals, tracten d’acostar la creació contemporània a les aules.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “Resistències artístiques” busca crear entorns de treball col•laboratius que unisquen art i educació. El nostre objectiu és involucrar la comunitat educativa i considerar tant estudiants com professors agents actius d’un procés de creació artística contemporània, participativa i relacional”.
Dirigida a creadores i creadors, a la convocatòria han concorregut 141 propostes de diversa procedència, tant de la Comunitat Valenciana, en un 74 %, com de la resta de l’Estat, en un 21 %, i també d’àmbit internacional, en un 5 %.
En aquest sentit, Pérez Pont ha destacat “l’interés que ha despertat en la resta de l’Estat espanyol aquesta convocatòria, que posa en relació la creació contemporània amb l’educació, la qual cosa ens permet no només projectar una imatge de la Comunitat Valenciana compromesa amb la innovació pedagògica, sinó que a més ens serveix per a continuar teixint xarxes d’intercanvi i de coneixement sobre altres projectes artístics que es desenvolupen fora del nostre territori”.
Pérez Pont ha recordat així mateix l’evolució d’aquesta convocatòria, que ha passat en la seua segona edició de seleccionar 3 a 30 projectes i d’una inversió de 24.000 euros a 252.000, la qual cosa suposa una gran aposta per part del Consorci de Museus per desenvolupar projectes que vinculen art i educació.
Els projectes es desenvoluparan al llarg del pròxim curs 2018/2019, tindran una duració temporal de tres mesos i es faran als centres escolars adherits a aquest programa entre setembre de 2018 i juny de 2019. Per a això, el Consorci de Museus i el CEFIRE artisticoexpressiu obriran una convocatòria per províncies perquè els centres puguen sol•licitar acollir els projectes.
Es desenvoluparan 10 projectes per província, 5 dels quals seran per a Educació Infantil i Primària i altres 5 per a Batxillerat.
Cada projecte disposa d’un pressupost de 8.400 euros (5.000 euros destinats a la producció del projecte, 3.000 euros en concepte d’honoraris i fins a 400 euros per a desplaçaments).
El jurat encarregat de la selecció de les propostes ha estat format per Pepa Ortiz Romaní, assessora d’Educació Plàstica, Visual i Audiovisual del CEFIRE artisticoexpressiu; Ana Martínez-Collado, professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de Castella-la Manxa; Carmen María Belmonte, professora de l’IES Lluís Vives, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Projectes seleccionats
El jurant ha seleccionat els projectes tractant que estiguen representats els diferents àmbits i disciplines artístiques per a oferir una visió de la cultura contemporània en el seu sentit més ampli.
En este sentit hi ha propostes vinculades a la literatura i l’autoedició com ‘Piensa, papel y tijera’ de Marina Susana Balaguer i Rosa Ana Gimeno; ‘El llibre prohibit. Censura estructural i autocensura en context escolar’ de Lluc Mayol o ‘Libre de texto’ de Pepe Murciego.
Així mateix s’han seleccionat un gran nombre de propostes audiovisuals, d’animació o que utilitzen el vídeo com a ferramenta de desenvolupament en la seua investigació com ‘Competencias ocultas’ del Col•lectiu Plataforma indómita; ‘Cabeza Voladora’ de Arly Jones i Sami Natsheh; ‘De l’Odissea d’Homer a la nostra Odissea’ del Col•lectiu Gutiérrez i Gargallo; ‘Anim’acció’ de Silvia Ana Carpizo Diego; ‘Con voz propia. Tejiendo resistencias’ de La Cosecha Producción Audiovisual; ‘El consens’ de Miquel García Membrado i ‘La Bisa. (Re) Animando la Memoria Democrática Española’ de Emilio Martí López.
A més es presenten propostes interdisciplinàries com ‘Treu el monstre que portes dins v.2.0.’ de Coco Esteve i Alex Moltó; ‘La Biblioteca Silvestre’ de Myriam Moreno Martínez; ‘Tirar del hilo’ de Alba Cacheda González; ‘Micro • articulaciones. Conjuntos empáticos’ de Sálvora Feliz i Alba González Jiménez; ‘Soundcool’ de Elena Robles Mateo, Montse Briceño i Elena Rita Pelejero; ‘Els guapos son els raros’ de Anna Peris Tierno; ‘P a y s a j e se s e n s o r y al e s’ de Ivan Juaez i ‘Aula de ecoarte’ de Marco Ranieri
Les arts visuals estan representades en les propostes de ‘Constelaciones. Formas informes de descubrir el mundo’ del Col•lectiu Cráter; ‘Entornos’ de Agustín Serisuelo Franch i ‘En recuerdo a ella’ de María Amparo Gomar Vidal i la performance en la proposta ‘Fuera de escena. Creación a través de la performance’ de Elisa Martínez Matallín.
També hi ha un conjunt de propostes basades en la música, l’experimentació sonora i l’escolta com ‘Músicas brutas’ de Alba Ana García Murcia; ‘Escuchar = Resistir’ de Laura Romero Valldecabres; ‘Laboratorios del Escucha’ de Juan Cantizzani Martínez; i ‘Sonidos y voces en resistencia’ de Estibaliz Sádaba i Clara Álvarez; ‘El ruido eterno’ de Juan F. Navarro Llinares.
Les arts escèniques i especialment la dansa estan representades en ‘Als peus d’Europa’ de Henar Fuentetaja Sanz; ‘Vol II’ de la Compañía Columpiant la dansa; i ‘La passió dels comuns’ de Anna Pellicer Aparisi i Miguel Romero Rodríguez.