CRIDEM PEL CLIMA CONTINUA LA SEUA PROGRAMACIÓ AMB UN CICLE DE CINEMA DEDICAT A l’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
· Cenizas del cielo (2008), de José Antonio Quirós, Future Weather (2012), de Jenny Deller i Chloe & Theo (2015), de Ezna Sands.
· Ecofeminismes i infraestructures urbanes i educatives, protagonistes de les trobades amb especialistes.
València, 16 de novembre de 2021. El festival Cridem pel Clima arriba a l’equador de la seua programació amb un cicle de cinema dedicat a l’emergència climàtica. Des del dimarts fins al dijous, el Centre del Carme Cultura Contemporània acollirà la projecció de tres pel·lícules seleccionades per Dani Gascó, crític de cinema i propietari de l’emblemàtic videoclub Stromboli.
La primera cita, el 16 de novembre a les 19:30 hores, serà amb la cinta espanyola Cenizas del cielo (2008), de José Antonio Quirós. Una història senzilla plena de xicotets gestos, de subtils mirades, que murmuren (no sense falta d’humor) un terrible drama que, repetit en el temps durant més de quaranta anys, està destruint gradualment la geografia física i humana d’un xicotet poble asturià. En el primer llargmetratge de José Antonio Quirós, Demana-li comptes al rei una mina tanca, en Cenizas del cielo, una central tèrmica que acabarà arruïnant progressivament l’hàbitat natural pel seu nivell contaminant.
El dimecres, 17 de novembre a les 19:30 hores, serà moment per a la pel·lícula estatunidenca Future Weather (2012), de Jenny Deller. En ella, l’ecologia sorgeix com a consol i la ciència com a refugi enfront d’un quadre familiar que s’afona. Amb tan sols 13 anys, Lauderee s’alia amb el perdedor de la classe, la clàssica víctima de bullying, en la seua batalla per a canviar el món. Jenny Deller estableix, en el seu debut com a directora, un vincle entre dues realitats irresolubles, l’íntima i la global. Aquest mateix ímpetu ecologista es tradueix en la forma: sempre que pot, la directora roda amb llum natural i utilitza material reciclat.
El dijous, 18 de novembre a les 19:30 hores, se celebrarà l’última jornada del cicle amb Chloe & Theo (2015), escrita i dirigida per Ezna Sands, on juga amb la possibilitat de que un missatge d’alerta mediambiental puga calar en un món ple de soroll. Es planteja la problemàtica de com detindre l’activitat frenètica i el seu ímpetu devastador en un territori on el silenci és inconcebible. Enfront d’un conjunt d’actors professionals, despunta Theo Ikummaq, autèntic esquimal angloparlant que brinda la seua filosofia de l’àrtic rebent com a resposta més intel·ligible les màximes de Bruce Lee: «Al diable amb les circumstàncies, creem en les oportunitats».
Després de la projecció, tindrà lloc un col·loqui amb la participació de Sera Huertas, tècnic d’educació ambiental del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), membre del col·lectiu #EA26 i fundador de l’Associació Valenciana d’Educadors Valencians, i David Vicente Torrico, doctor en comunicació per la Universitat de Valladolid, que exposarà el seu estudi sobre la representació del canvi climàtic en els formats d’oci.
El canvi climàtic i els reptes ecofeministes i d’infraestructures urbanes i educatives
Durant la setmana, previ a les projeccions, continuaran celebrant-se trobades amb col·lectius i organismes amb temàtiques vinculades a l’emergència climàtica. El dimarts, 16 de novembre, la sala refetor del CCCC acollirà la xarrada «La brúixola per a entendre i participar en la realitat social», a càrrec de l’àrea d’Ecofeminismes del País Valencià d’Ecologistes en Acció. La taula girarà entorn dels ecofeminismes en temps de transició ecològica sobre quatre àrees d’acció: ciutats sostenibles, barris, habitatges i llar. Així mateix, s’abordarà l’alimentació, la salut i les cures, entre altres, a més de desenvolupar la dinàmica participativa «Mea culpa i solucions ja».
L’àrea de Ecofeminismes del País Valencià treballa temes de mobilitat i transport, treballs remunerats i treballs-cures, economia feminista, el territori i les seues arrels culturals, la participació amb equitat en espais de representació social, protocols de gestió amb valors ecofeministes, efemèrides anuals feministes, incidència i transversalització del ecofeminisme en espais mixtos i sectorials, entre altres.
El dimecres, 17 de novembre es presentarà el llibre Pensar en verd: cap a la resiliència territorial en temps d’emergència climàtica, de l’associació Per l’Horta, en el qual es detallen oportunitats i propostes per a un nou disseny del sistema d’infraestructura verda de la ciutat de València del s.XXI.
Finalment, el dijous, 18 de novembre, la Federació d’Educació CCOO PV (FECCOOPV) presentarà un projecte de centres educatius energèticament sostenibles centrat en la infraestructura. El projecte, denominat «La casa on s’educa també educa», part de la premissa que és possible educar al mateix temps que es construeixen edificis eficients que respecten el medi ambient.
La programació del festival Cridem pel Clima se celebrarà fins al divendres, 19 de novembre i està disponible en la web https://tornem.es/cridem-pel-clima-2021/.
PROGRAMACIÓ
DIMARTS, 16 DE NOVEMBRE
· 17:30 h. Sala Refetori. XARRADA/DEBAT: «LA BRÚIXOLA PER A ENTENDRE I PARTICIPAR EN LA REALITAT SOCIAL» (Organitza: ÀREA D’ECOFEMINISMES DEL PAÍS VALENCIÀ D’ECOLOGISTES EN ACCIÓ ECOFEMINISME)
· 19:30 h. Sala Refetori. CICLE DE CINEMA SOBRE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: «CENIZAS DEL CIELO», (2008). José Antonio Quirós. Espanya. 96 min.
DIMECRES, 17 DE NOVEMBRE
· 17:30 h. Sala Refetori. PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: «PENSAR EN VERD CAP A LA RESILIÈNCIA TERRITORIAL EN TEMPS D’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA», DE PER L’HORTA.
·19:30 h. Sala Refetori. CICLE DE CINEMA SOBRE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: «FUTURE WEATHER», (2012). Jenny Deller. Estats Units. 100 min.
DIJOUS, 18 DE NOVEMBRE
· 17:30 h. Sala Refectori. XARRADA: PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE CENTRES EDUCATIUS ENERGÈTICAMENT SOSTENIBLES (Organitza: FEDERACIÓ EDUCACIÓ CCOO PAÍS VALENCIÀ)
·19:30 h. Sala Refetori. CICLE DE CINEMA SOBRE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA: «CHLOE & THEO»,(2015). Ezna Sands. Canadà-Estats Units. 81 min.
· 20.15 h. Sala Refetori. COL.LOQUI. CICLE DE CINEMA SOBRE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
(Participa: SERA HUERTAS I DAVID VICENTE TORRICO)