
Al Museu de Belles Arts de València va iniciar l’any 2018 amb dues exposicions temporals: ‘Intacta Maria. Política i religiositat en l’Espanya barroca’, en què a través de 53 obres d’art del barroc espanyol es mostrava el procés de fabricació de la devoció a la Immaculada Concepció de Maria en el segle XVII, i ‘Fulgors de protecció. El so de les estrenes en la plateria valenciana’, una exposició particular que mostrava els amulets-joies i les medalles religioses que protegien els xiquets de malalties i de qualsevol tipus de mals en la segona meitat del segle XVIII i els inicis del segle XIX.
Des de maig fins a juliol es va exhibir ‘Kleinmeister. L’estela de Dürer en la Col·lecció Mariano Moret’, dedicada al conjunt de gravadors de la ciutat de Nuremberg que van seguir l’estela d’Albert Dürer a principi del segle XVI. Era la primera vegada que un museu espanyol dedicava una mostra monogràfica als ‘Kleinmeister’ (petits mestres). L’exposició constava de 141 obres: 127 estampes de diversos artistes alemanys pertanyents a la Col·lecció Mariano Moret i 14 gravats de Dürer de la Biblioteca Nacional d’Espanya.
Al setembre es va inaugurar l’exposició que encara està vigent fins al 6 de gener ‘Adsuara, Vicent i Peresejo. Tres escultors mediterranis entre la tradició i la renovació’, una exposició que recupera l’obra dels tres autors alhora que reivindica el paper de l’escultura en la història de l’art i la seua rellevància en les col·leccions del museu valencià. Aquesta mostra es du a terme en col·laboració amb el Consorci de Museus.
També es manté oberta el públic ‘Teníem tot al nostre favor’, en la qual el Museu de Belles Arts de València i l’IVAM han generat un diàleg entre obres dels dos museus que demostra la compatibilitat i relació de les creacions dels segles XX i XXI amb els gèneres clàssics de l’art a través del bodegó, el retrat i el paisatge. L’exposició mostra un centenar d’obres d’artistes com Joaquim Sorolla, Antoni Muñoz i Degrain, Francisco i Juan Ribalta, Joan de Joanes, Salvador Abril, Pablo Picasso, Manolo Valdés, André Derain, Julio González i Eduardo Chillida, entre altres.
El museu ha dut a terme altres activitats orientades a diferents públics amb l’objectiu de donar a conéixer els seus fons artístics. Ha continuat amb el seu programa «Coneguem la col·lecció» per a presentar obres d’art que estan sent restaurades.
En col·laboració amb l’associació Música Trobada s’ha programat un cicle ‘Microconcerts’ amb música que contextualitza les col·leccions artístiques del museu i amb l’Associació d’Amics de La Nau s’ha coordinat una nova edició del cicle de pel·lícules amb l’art com a tema central.
A més de les visites guiades per la col·lecció permanent de què disposa el museu, enguany s’ha introduït un programa de visites temàtiques a la col·lecció permanent que permetrà conéixer d’una manera diferent el mateix museu i les seues col·leccions. És la primera vegada que el museu posa en pràctica aquest tipus de recorreguts monogràfics exclusivament en valencià, diferents del format de visita general a la col·lecció.
Els tallers de didàctica dirigits a les excursions concertades amb els escolars de dilluns a divendres, s’han ampliat en el període nadalenc amb visites i tallers didàctics relacionats amb la temàtica de l’exposició temporal que s’exhibeix aquests dies: ‘Teníem tot al nostre favor’.