El plenari aprova continuar col·laborant amb les autoritats sanitàries “per a donar una resposta eficaç i coordinada a la pandèmia generada per la covid-19»
El Ple ha subscrit la “Declaració de Valladolid”, una iniciativa sorgida en la trobada de ciutats per l’agroecologia que defensa els sistemes agraris locals davant el canvi climàtic i pandèmies com la covid-19. La “Declaració de Valladolid” ha estat subscrita ja per més de vint ciutats espanyoles i ha rebut el suport de tots els grups municipals del ple a excepció de Vox.
Esta declaració valora el paper de les polítiques d’alimentació sostenible i saludable en l’acció climàtica per mitigar futures pandèmies relacionades amb zoonosis o problemes mediambientals.
La iniciativa de subscriure la “Declaració de Valladolid” ha estat presentada conjuntament pels portaveus dels grups Compromís i Socialista, Carlos Galiana i Sandra Gómez, respectivament, i defensada pel regidor d’Agricultura, Alejandro Ramón. Tots els grups han votat a favor a excepció de Vox.
El regidor d’agricultura, Alejandro Ramón, ha afirmat que “cal canviar el model de consum d’aliments a favor dels productes de kilòmetre zero” i fugir de “l’agricultura intensiva i industrial”. El PP, a través de la regidora Julia Climent, ha anunciat el vot afirmatiu però ha demanat “que no es quede només en una gran declaració buida i que aterre a la realitat”. Vox ha votat en contra. El regidor Vicente Montañez ha acusat el govern municipal de voler muntar “una nova paradeta” i d’odiar “les pizzes, el companatge i el café”.
D’altra banda, el Ple ha rebutjat la proposta presentada pel regidor del grup municipal de Vox, Vicente Montañez, sobre mesures de suport al comerç tradicional de la ciutat. Vox sol·licitava a la policia local que lluitara contra els manters i que cessara el procés de peatonalització del centre històric. Montañez ha acusat al govern municipal “de no reunir-se amb els comerciants per acordar les polítiques de mobilitat” i de “no invertir en els mercats municipals”.
El PP i Ciudadanos han votat a favor de la moció de Vox. El regidor del PP, Santiago Ballester, ha afirmat que estan a favor “d’adecentar els mercats municipals” i de “lluitar contra els manters”.
Compromís, que ha votat en contra, ha anunciat a través del regidor Carlos Galiana que en els últims anys han invertit “7 milions d’euros en els mercats municipals”.
Per la seua banda, el regidor Aarón Cano també ha anunciat el vot en contra del grup socialista al·legant que “els manters no són un problema policial” i que enguany s’han fet “428 decomisos de material”.
L’ATENCIÓ SANITÀRIA I SOCIAL
El Ple ha aprovat «continuar treballant en estreta col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a donar una resposta eficaç i coordinada a la pandèmia generada per la covid-19», i igualment ha decidit «incrementar la dotació de personal, la capacitat d’atenció i la qualitat i abast de les prestacions dels Servicis Socials Municipals, dins de les possibilitats pressupostàries, per a donar compliment a la Llei 3/2019 de Servicis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana i garantir els drets socials subjectius de la ciutadania de València».
Esta proposta, que s’ha aprovat amb els vots de l’Equip de Govern, ha sigut presentada i defensada pel regidor de Sanitat i la delegada de Benestar Social, Emiliano García i Isabel Lozano, respectivament, com a alternativa a la moció plantejada per la portaveu del grup Popular, María José Català, sobre l’atenció primària i social. En la seua moció, el grup municipal popular es lamentava de les cues i els problemes d’atenció en els servicis d’atenció primària de la ciutat de València arran de la pandèmia sanitària, i proposava una sèrie de mesures concretes que, tal com ha assenyalat el regidor García, «són competència del govern autonòmic, per la qual cosa la senyora Català, en la seua condició de diputada autonòmica, hauria de plantejar-les en Les Corts Valencianes». Per part seua, la regidora Lozano ha apuntat que «hauria sigut interessant que el PP impulsara totes eixes mesures quan governava», i ha explicat les noves línies dels Servicis Socials Municipals contra els efectes de la covid-19 en tres àrees: increment del personal d’esta àrea municipal, reorganització del sistema de cites prèvies, i posada en marxa en breu d’un xat per a conéixer l’estat de tramitació dels expedients socials. PP i Ciutadans han votat en contra de la moció alternativa i Vox s’ha abstingut.
Finalment, el Plenari ha rebutjat una proposta del regidor popular Juan Giner en la qual plantejava que es dediquen les partides destinades a assignació pressupostària de vacants (era de més de tretze milions d’euros en l’exercici 2020) i el crèdit disponible d’incapacitat temporal (més de quatre milions d’euros al final de 2020), és a dir, un total de 17 milions d’euros a contractacions, incorporacions, tallers, beques, pràctiques remunerades o programes d’ocupació. La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha defensat la política de personal de l’actual Govern, que busca «una plantilla dotada, formada i motivada després d’anys de sagnia causada pels governs anteriors». Ha qualificat la moció de Giner de «brindis al sol, atés que és impossible de dur a terme», i ha convidat a l’edil a explicar-li com es poden executar les propostes en qüestió. La moció ha obtingut el suport de Ciutadans i PP, i el vot contrari del Govern, mentre que Vox s’ha abstingut.
NO A L’ESTERILITZACIÓ FORÇOSA
El Ple ha aprovat una moció urgent presentada per Ciudadanos de condemna de l’esterilització forçosa de persones discapacitades. La moció proposa la modificació de la Llei d’Autonomia del Pacient per al lliure exercici de la llibertat sexual i reproductiva de les persones amb discapacitat. El plenari considera que l’esterilització forçosa és “violència sexual”.
Tots els grups han votat a favor a excepció de Vox, que s’ha abstingut. El regidor de Vox, José Gosálbez, ha afirmat que voten abstenció “perquè estem en contra de l’avortament”.