La moció, defensada per Ribó, insta el Govern d’Espanya a iniciar el debat polític sobre el nou model de finançament autonòmic i de reestructuració del deute històric.
L’Ajuntament de València instarà el Govern d’Espanya i els grups parlamentaris amb representació en el Congrés dels Diputats perquè donen el seu suport a la sol·licitud de convocatòria, amb caràcter urgent, del Comitè Tècnic Permanent d’Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF) per a finalitzar el treball dut a terme per a l’elaboració de la proposta del nou model de finançament autonòmic i de reestructuració del deute històric. En la mateixa moció, aprovada per unanimitat, es demana la convocatòria del CPPF per a iniciar el debat sobre aqueix nou model de finançament, i s’insta al Ministeri d’Hisenda al fet que, mentre no s’arribe a un acord sobre el nou sistema de finançament autonòmic, dotar la Comunitat Valenciana dels recursos necessaris per a aconseguir el finançament mitjà de la resta de comunitats autònomes.
En la defensa d’esta moció alternativa unànimement aprovada, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha insistit davant els regidors i regidores dels grups Popular i Ciutadans que «anem a mantindre el to reivindicatiu front al Govern d’Espanya, però no anem a fer-los el joc [als partits de l’oposició] que utilitzen València per a assetjar-lo, com una eina d’oposició. Estem on estàvem, i anem a mantindre els interessos de València davant qui mane a Madrid, siga qui siga».
Eusebio Monzó havia presentat prèviament una altra moció en la qual proposava que l’Ajuntament de València instara el Govern d’Espanya i als grups polítics amb representació parlamentària en el Congrés dels Diputats perquè donarem suport a la convocatòria del Consell de Polític Fiscal i Financera amb la finalitat que «es negocie el nou model de finançament autonòmic, i abans que finalitze l’actual legislatura s’aconseguisca l’acord necessari per a l’aprovació del projecte de llei orgànica que regule el nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes». Més tard, en el debat, ha recordat que hi ha una comissió tècnica que ja té els treballs elaborats, s’ha referit a l’acord aconseguit ahir a els Corts Valencianes i ha expressat el seu suport a «instar el Ministeri d’Hisenda per aconseguir el finançament mitjà en euros per habitants».
Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, ha donat suport a la moció però ha expressat la seua reticència «davant els acords bilaterals» del nou govern d’Espanya. «Creiem en la igualtat de tots els espanyols, i per a açò cal un finançament just. Estem parlant d’un sistema equitatiu i igual per a tots, però vostès naixen hipotecats amb nacionalistes bascos i catalans».
Joan Ribó ha afirmat que «durant els governs del president Zapatero van mantindre vostès (PP) una actitud de Palleters amb el tema del finançament, perquè la seua actitud era utilitzar València per a la seua lluita partidista, però després se’n van anar de vacances. Em sembla flagrant, però els felicite perquè hem arribat a un acord en un assumpte fonamental». Ribó ha recordat que la pròpia constitució estableix diferències entre territoris, abans de recordar la importància que s’incloguen en els Pressupostos de l’Estat els 38 milions sol·licitats per al transport metropolità.
A Ciutadans li ha retret el seu suport als pressupostos aprovats amb l’anterior Govern d’Espanya i els ha dit: «Nosaltres no som com vostès, no som partidaris d’un estat centralista a la francesa. No és el nostre model. Volem mantenir la pluralitat de l’Estat Espanyol, el més plural d’Europa, i avançar cap a un estat federal».
L’Ajuntament de València impulsa les propostes incloses en esta moció, després de conèixer «l’acord unànime de la Comissió Mixta Consell–les Corts per a la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric, pres en la sessió del 27 juny de 2018».