• El Consorci de Museus ofereix 28 propostes culturals per a aquestes festes a Castelló, València i Alacant
• Els museus i centres d’art de la Comunitat oferiran concerts, ‘performance’, visites comentades, tallers, circ, cinema infantil i contacontes, a més de la seua habitual programació expositiva
València El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ofereix 28 propostes culturals per a disfrutar aquestes festes de Setmana Santa i Pasqua. Del 27 de març al 8 d’abril els museus i centres d’art de Castelló, València i Alacant reuneixen un conjunt d’activitats especials entre les quals hi ha concerts, ‘performance’, visites comentades, tallers especials, un cicle de circ i contacontes, cinema infantil, a més de diverses exposicions.
L’objectiu d’aquestes activitats especials és obrir els museus i centres d’art a tots els públics per a oferir una programació cultural integradora i adaptada per a cada franja d’edat, fomentant d’aquesta manera l’accessibilitat i la participació.
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “treballem perquè els museus i centres d’art siguen llocs que formen part de la vida quotidiana de les persones, accessibles a tots i amb una oferta cultural rica i diversa” i ha afegit que “es tenen en compte propostes per a un públic especialista, però també una àmplia programació que atén les necessitats del públic general i que acosta la cultura a tota la ciutadania”.
La poesia i la música inicien una setmana en què el circ torna a colar-se a les sales del Centre del Carme, a més de la literatura i del cinema infantil, a través de contacontes i de la projecció de curtmetratges d’animació.
El Centre del Carme suma un conjunt d’activitats especials d’accés gratuït a la seua habitual programació educativa.
Aquesta vesprada s’oferirà el concert poètic ‘Dadà és Back’ del Quartet dadaista, compost pels instruments fabricats d’Andrés Truna, el saxo de Miquel Jordano, la veu de Bartolomé Ferrando i l’escriptura espontània de Marco Xalabarder. Es tracta d’un concert en què la música i les paraules improvisades des de la intuïció i l’inconscient es reuneixen per a oferir una experiència d’immersió en el surrealisme.
Dimecres que ve, en el marc de l’exposició “Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part”, el Centre del Carme acollirà “Vicent Andrés Estellés: de mà en mà”, un espectacle mescla de veu i música a càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba, en què els vertaders protagonistes són els versos del poeta valencià. L’activitat està organitzada per la Universitat de València en col•laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Consorci de Museus.
A partir de dijous que ve, 29 de març, i fins al 8 d’abril, el públic infantil pren el Centre del Carme. La peces narratives de CCCContes, algunes de populars i altres d’inèdites, portaran als més menuts, des dels 4 anys, per un viatge d’emocions a través de les diferents sales d’exposicions. Al seu pas per la sala Ferreres, l’univers multicolor d’Okuda San Miguel es mesclarà amb l’‘street circus’ del Gran Fele, que torna aquests dies amb CCCCirc.
En CCCCinema s’oferirà un cicle de curtmetratges d’animació que no es troben als circuits comercials habituals, i que buscaran entretindre i fer reflexionar sobre l’actualitat de la nostra societat, així com estimular la imaginació.
Dirigit a xiquetes i xiquets a partir de 6 anys, es podrà veure ‘Con qué la lavaré’ (2003, 10′), ‘Ex-libris’ (2009, 14′), ‘Dent de lleó’ (2016, 7′), ‘Marhaba’ (2016, 10′) i la selecció del Festival de Curtmetratges per la Igualtat, a més de ‘Zepo’ (2014, 3′), ‘No corras tanto’ (2009, 5′) i uns fragments de ‘Frankenweenie’ i ‘Anomalisa’.
A més, per a públic intergeneracional es mantindran les propostes d’Elisa M. Matallín, “Trobades per a aprendre i desaprendre”, el taller seleccionat en la convocatòria Tangent de projectes de mediació que ofereix el Centre del Carme cada dissabte i diumenge al matí, i el taller “Hijos del jardín”, emmarcat dins de la convocatòria Altaveu, els diumenges a la vesprada.
L’Espai de Telles continua sent un dels majors reclams per part del públic familiar que acudeix al Centre del Carme. L’espai permanent d’experimentació per a bebés de 0 a 3 anys està obert en l’horari habitual del centre.
Les activitats es completaran amb les visites comentades a les exposicions “Okuda San Miguel. The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans” en Ferreres fins al 27 de maig, i “Miguel Hernández / Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte / La paraula pren part”, que s’exhibeix a la sala Refectori, fins al 15 d’abril.
Amb set exposicions i totes les seues sales obertes, el Centre del Carme es troba a ple rendiment. Als seus dos claustres es poden veure les falles / instal•lacions “Els desastres de la guerra. Cavall de Troia”, de Daniel García Andújar, fins al 9 d’abril, i “Principis de tardor”, la seua falla infantil col•laborativa, fins al 15 d’abril.
La sala Dormitori està dedicada a l’obra de la fotògrafa iraniana Shadi Ghadirian, “Com tots els dies”, que mostra les contradiccions de la vida quotidiana de la dona iraniana, fins al pròxim 1 d’abril.
Dins de les convocatòries públiques del Consorci de Museus, el Centre del Carme exhibeix a la sala Carlos Pérez l’últim moment de “Reinventar el possible / Accionar l’imaginable”, comissariat per Juan Luis Toboso (365 dies VLC), i “…suposa tot açò una possibilitat?” amb obra d’André Alves, David Ortiz Juan, Diego del Pozo Barriuso, Estelle Jullian, Grace Schwindt, Jeleton, Josu Bilbao, Rafa Tormo i Cuenca, i Teresa Marín. L’exposició es podrà veure fins al 20 de maig.
A la sala 1 s’exhibeix “Elogi de la procrastinació” (convocatòria Escletxes, de producció i suport a la investigació), una proposta de reflexió compartida a voltant de la pròpia existència, de la mà de l’artista valenciana Paula Valero, fins al pròxim 27 de maig.
I a la sala 2 es pot veure “Creación y pueblo” fins al 6 de maig, una proposta de Violeta Janeiro per a la convocatòria V.O de comissariat, que reuneix les creacions de Juanli Carrión, Enric Fort Ballester, Núria Güell/Levi Orta, Rubén Ramos Balsa, Sara i André, i Nil Yalter.
A més es pot visitar l’exposició “Casa Hogar” (convocatòria Altaveu) a la sala Contraforts, fins al pròxim 6 de maig.
Castelló
El Museu de Belles Arts de Castelló exhibeix, fins a l’1 d’abril, la mostra “De paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela”. L’exposició reuneix prop de 80 obres procedents tant dels tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant com d’altres institucions com l’MNAC, el Museu Reina Sofía de Madrid o la Fundació BBV, a més de col•leccions particulars.
L’Espai d’Art Contemporani de Castelló, per la seua banda, manté obert el seu Espai de Telles, un espai permanent amb què el Consorci de Museus aposta per integrar els més menuts en l’entorn del centre d’art i aproximar-los a la creació contemporània des dels seus primers anys de vida.
A més, l’EACC acull cada dissabte el projecte “Pop into…”, resultant de la convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves de 14 a 18 anys.
L’activitat del Consorci de Museus a la província de Castelló arriba fins Borriana amb l’exposició itinerant “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres”, que es pot veure al Centre Municipal de Cultura La Mercé fins al pròxim 6 de maig.
Alacant
La Llotja del Peix mostra el primer moment del cicle “Tot el que veus és art”, projecte comissariat per Pilar Tébar i José Luis Martínez Meseguer, seleccionat dins de la convocatòria 365 dies ALC per al comissariat, durant un any, de la sala C del centre cultural.
Dedicada al videoart, en la mostra es pot veure la reivindicació feminista d’Art al Quadrat, els pictovídeos o l’experimentació geomètrica de Santi Delgado, la preocupació per l’entorn de Solimán López i Paco Valverde, així com els codis personals o socials percebuts des de diversos punts de vista per Olga Diego, Ana Esteve, Helena Llopis i Antonio Ortuño.
D’altra banda, al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, el Consorci de Museus, en col•laboració amb la Diputació d’Alacant, exhibeix “Emilio Varela. El laberint lluminós”, una exposició que serveix per a recordar el naixement de l’artista fa 130 anys, fins a l’1 d’abril.
El Mubag acull així mateix el resultat del projecte Reset del Consorci de Museus, “D’objecte a subjecte. Gènere i art a Alacant des del segle XIX”, que es podrà visitar també fins a l’1 d’abril. La proposta del col•lectiu Gènere i Cultura Visual redescobreix la col•lecció del museu des d’una perspectiva de gènere.
I per a públic familiar l’Espai de Telles té també la seua seu al Museu Gravina d’Alacant, per a bebés de 0 a 3 anys.
Per un altre costat, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant acull, cada cap de setmana, el projecte MACA Parking Club, resultant de la convocatòria Cercles de mediació cultural per a joves, de 14 a 18 anys.