– La intervenció s’executarà en un termini de 23 setmanes. “És un regal d’aniversari per al tinglado modernista, que en 2017 va complir 100 anys.”, afirma Salvador Lara, arquitecte director d’obres de la societat Arkitera S.L P.
– Esta tardor, l’edifici patrimonial d’alt valor històric i arquitectònic, recuperarà la seua estabilitat, la seua lluentor i els seus colors originals.
– “Amb esta obra, el Consorci compleix amb la seua funció de recuperar patrimoni històric i posa a la disposició de la ciutadania un espai de qualitat on col·lectius locals desenvolupen les seues activitats i la gent puga gaudir”, explica Vicent Llorens, director general del Consorci València 2007.
València, Este matí han començat les obres de rehabilitació del Tinglado 2, que s’executaran en un termini de 23 setmanes i amb un import d’adjudicació de 649.108,90 euros (IVA exclòs). La societat valenciana d’arquitectes Arkitera S.L.P dirigeix esta actuació l’objecte de la qual és recuperar la seguretat, la salubritat i els elements de decoració d’aquest edifici històric catalogat com Bé de Rellevància Local. L’obra està a càrrec de la UTE Grup Bertolín SAU-Martín Casillas SLU.
La rehabilitació del Tinglado 2 contempla actuacions en l’estructura metàl·lica, en l’estructura general (murs, arcs, columnes etc), en els revestiments, en la decoració, en la fusteria i en els vidres. “Els coloms i l’òxid han sigut i són els principals enemics de l’estabilitat de l’edifici portuari, doncs han anat originant amb el temps corrosió i
despreniments”, explica Enrique Marín, arquitecte tècnic. “El nostre objectiu és, d’una banda, tallar el procés de deterioració al que estava sotmès el Tinglado i, per una altra, reforçar les seues estructures”. En la primera fase de rehabilitació, es realitzaran totes les reparacions necessàries amb la finalitat de poder emetre el certificat de seguretat, salubritat i ornamentació que exigeix la normativa actual.
A més d’intervencions estructurals, els resultats de les quals són menys visibles als ulls, les obres també repercutiran en l’aspecte exterior del Tinglado. S’actuarà també sobre els revestiments i elements ornamentals de manera que, a la fi de setembre d’enguany, el Tinglado haurà recuperat la seua esplendor, la seua lluentor i els seus colors originals. “És un regal d’aniversari per al Tinglado modernista, que en 2017 va complir 100 anys”, assenyala Salvador Lara, director d’obres . L’arquitecte afirma també que per a Arkitera, una empresa valenciana amb dotze anys de trajectòria i una dilatada experiència en obres d’intervenció en el patrimoni, és una satisfacció dirigir aquest projecte que emprenen “amb seguretat i decisió”, ja que s’executarà en un termini concret de 23 setmanes.
Per la seua banda, Vicent Llorens, director general del Consorci València 2007, entitat gestora de la Marina de València, assenyala tres motius pels quals esta intervenció és de gran rellevància. En primer lloc, suposa el compliment d’una de les funcions del Consorci: recuperar patrimoni històric de caràcter industrial de la ciutat de València. En segon lloc, perquè “posem a la disposició de la ciutadania un espai perfectament recuperat, en condicions de seguretat i que tornarà a lluir la seua bellesa” per a consolidar el seu ús com a espai públic obert, on les associacions i col·lectius locals i del districte marítim desenvolupen les seues activitats, i que qualsevol persona puga gaudir a través d’accions tan quotidianes com passejar, patinar o practicar esport. I, finalment, com explica Vicent Llorens, “amb esta actuació complim l’objectiu de l’apropiació ciutadana de La Marina de València que, al seu torn, reforça la finalitat d’activació productiva del front marítim, ja que la millora i actuació en espais de qualitat i versàtils atrauen l’activitat econòmica.” En este cas, a més de la
rehabilitació del tinglado, el CV07 treballa també en la recuperació de l’entorn de l’edifici històric que lliga al mar amb la ciutat, on es crearà una gran plaça arbrada, dotada d’elements d’ombra, jocs i zones esportives, que aproximarà físicament La Marina als barris propers.
Intervencions
Al novembre de 2016, el Consorci València 2007 ja va realitzar sobre el Tinglado 2 la primera actuació d’emergència, que va permetre assegurar l’estabilitat de l’edifici i la seua ornamentació i, d’eixa manera, tornar a concedir permisos per a realitzar activitats sota la seua coberta. Amb un pressupost de 42.010 € i un termini d’execució de dos mesos, l’actuació, de caràcter reversible, va consistir en intervencions en les zones més danyades; el desmuntatge de cossos inestables; la instal·lació de murs de reforç estructural i de lones de protecció; xicotetes reposicions d’elements despresos; el sanejament de baixants d’aigua pluvial i la revisió de la instal·lació elèctrica. Esta intervenció ha sigut seleccionada en els Premios FAD, els premis d’arquitectura i interiorisme més antics d’Europa i un dels certàmens més prestigiosos.
Hui les lones de protecció ja s’han retirat i se suprimirà també l’encegat dels buits. L’estructura metàl·lica es netejarà, sanejarà, es protegirà contra el foc, l’oxidació i la corrosió i es repararan les parts danyades. També es reforçaran bigues, faldones, murs, columnes i arcs. Quant a revestiments, la pedra de sòcol es netejarà i reinstal·larà, i es fixaran, reposaran o restauraran els elements ornamentals, tals com les peces ceràmiques dels frisos. Els elements de fusteria dels fronts també es desmuntaran i restauraran, i es preveu que algunes unitats hagen de ser reposades amb rèpliques de fustes similars. Es restauraran motlures i es repararan, fixaran i es reposaran vidres.
En matèria de salubritat, se substituiran canals i baixants i es prepararà la connexió a xarxa soterrada del sanejament existent.
El Tinglado 2
Els tinglados constitueixen un dels conjunts arquitectònics més emblemàtics en la construcció d’un imaginari cosmopolita consagrat a la indústria i el comerç, que associa a València amb el progrés i la modernitat.
A la fi del segle XIX i inicis del XX, l’augment del tràfic de mercaderies en el port de València, a causa de l’exportació fruitícola i vinícola, va motivar la necessitat de crear naus d’emmagatzematge inexistents fins al moment. Així va ser com, entre 1911 i 1923, es van construir els tinglados, cobertes destinades a dipositar i classificar mercaderies, sobretot taronges, raïms, arròs i cebes, les principals especialitats derivades del nou model d’agricultura valenciana.
L’edificació dels tinglados es va emmarcar dins del Pla General d’Eixample i Millora del Port de València (1910), dirigit per l’enginyer José María Fuster. Seguint les directrius de Fuster, el sotsdirector d’obres del port, Federico Gómez de Membrillera, va dissenyar la disposició, distribució i l’estil arquitectònic de sis tinglados, dels quals hui es conserven tres (el 2, el 4 i el 5).
Els tinglados són elements patrimonials singulars per la seua dualitat de llenguatges arquitectònics. D’una banda, la seua funcionalitat s’evidencia en la robustesa de la seua estructura de ferro, material noble propi del nou ordre industrial i modern, utilitzat com a estructura dels edificis fins a l’arribada del formigó armat. És el cas, per exemple, de l’Estació del Nord i el Mercat Central de València que, al costat dels tinglados, projecten l’esperit de tota una època. D’altra banda, els tinglados destaquen també per les seues elegants línies i ornaments d’inclinació neo barroca pròpia de l’eclecticisme valencià, com els relleus al·lusius al comerç i a la navegació o els mosaics ceràmics policromats de temàtica fruitera.
Després d’haver patit diverses modificacions i danys, en 1984 el Port Autònom de València va redactar un projecte de restauració el resultat de la qual és l’aspecte actual del Tinglado 2. Des d’aleshores, els tinglados van anar reduint la seua activitat de tràfec de mercaderies, a causa d’un desplaçament de l’activitat portuària des de la dàrsena històrica cap a altres zones.