Set entitats que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones des de diferents àmbits participen en la última sessió d’este òrgan consultiu
L’objecte de l’última sessió de la Comissió municipal no permanent per a la Reconstrucció de València, creada per l’Ajuntament amb la fi d’impulsar la recuperació de la ciutat, ha sigut rebre suggeriments per acordar mesures i assentar les bases d’un sistema que garantisca, després de l’impacte de la pandèmia del coronavirus, els drets de les persones, amb una atenció especial per a les més vulnerables.
La jornada de treball, que ha començat este matí amb la intervenció d’experts en benestar i servicis socials, ha continuat a la vesprada amb l’obertura de les portes de l’Hemicicle Municipal a representants d’associacions i entitats civils que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones des de diferents àmbits. Des de les 17 fins a les 19 hores han donat el seu testimoni representants de set plataformes.
Per ordre d’intervenció, hi han participat la secretària de l’associació Salvem 0-3, María José González Mayo; el secretari de la Plataforma d’Afectats per la COVID-19, Carlos Miñana; la presidenta local de Cruz Roja Española en València, Nieves Dios; el portaveu de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana (COPCV), Salvador Almenar; el director de Cáritas Valencia, Ignacio Grande. També han exposat les seues propostes un representant de la Federació Provincial d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAMPA), Marcos Pastor, i el coordinador de Moviment contra la Intolerància, Ángel Galán. Tots han aprofitat la seua intervenció per a manifestar paraules d’afecte per a les víctimes del coronavirus.
CONCILIACIÓ FAMILIAR
En nom de Salvem 0-3, l’entitat que agrupa escoles privades infantils, la seua secretària, l’advocada María José González Mayo, ha manifestat que estes estructures, en la seua majoria gestionades per dones autònomes, «generen més de 1.200 llocs de treball femenins i aporten valors educatius, i garantixen que els xiquets i xiquetes accedisquen a l’educació durant els tres primers anys de la seua vida, en els quals s’establixen les bases de l’aprenentatge».
María José González Mayo, que ha anunciat l’obertura d’estos centres durant el període estival si ho permeten les autoritats, ha sol·licitat la col·laboració de les administracions «perquè incrementen ajudes com, per exemple, el xec escolar que contribuïx a la universalització de l’educació», i ha proposat posar a la disposició dels ajuntaments les escoles infantils. «En estos centres afavorim la conciliació de les famílies amb menors i per a això oferim diferents servicis però, per descomptat, precisem que l’esmentat xec escolar s’amplie a l’estiu i que s’incremente l’import de la beca menjador per a cobrir més menjars». «D’esta manera -ha conclòs- ens posem a la disposició de l’Ajuntament per a donar solucions de conciliació a les famílies amb menors».
RECONEIXEMENT A LES VÍCTIMES
La següent intervenció ha sigut la del secretari de la Plataforma d’Afectats per la COVID-19, Carlos Miñana, que ha parlat com a portaveu de les persones que han sigut víctimes de la pandèmia i ha indicat que l’objectiu d’estes persones és «reivindicar suport institucional per a atendre les necessitats mèdiques, psicològiques i socials d’esta crisi sanitària, sense connotacions polítiques».
Carlos Miñana, nebot del primer metge valencià mort per coronavirus, s’ha fet ressò de les paraules d’un familiar d’una altra de les víctimes, «que infectada i morta per diferents negligències, també ha patit el dolor de no poder acomiadar-la», i ha sol·licitat que «les administracions no tracten com a números les persones que han viscut la cara més amarga d’esta crisi sanitària». Així mateix, ha demanat que «es faciliten eines per a asserenar a les víctimes amb la finalitat que puguen mantindre la calma per a afrontar les situacions d’estrés i de dol segons el cas, i ha proposat un homenatge públic, institucional, per a les víctimes, i altres iniciatives que reten homenatge als qui han treballat per a combatre esta crisi, amb un important protagonisme dels científics amb, per exemple, la convocatòria d’uns premis per a la investigació».
TREBALL PER A DONAR RESPOSTES A LES NECESSITATS
En representació de Creu Roja Espanyola a València, la seua presidenta, Nieves Dios, ha ressaltat que esta institució humanitària «des del primer moment ha contribuït per a reduir l’impacte social de la COVID-19». I ha considerat que «a les persones cal donar-los respostes integrals perquè la problemàtica de les persones sempre és multi casual».
Nieves de Dios ha parlat «de la necessitat de formar i valorar al voluntariat» i de la importància «d’aprofitar la tecnologia existent per a pal·liar les desigualtats socials i acostar les noves prestacions com la Renda d’Inclusió a totes les persones». També ha instat a les administracions perquè establisquen aliances amb les organitzacions humanitàries, després de plantejar la seua «proposta estrela» per a implantar un nou model de ciutat «que permeta impulsar projectes de futur per a tota la ciutadania, sense excepcions, és a dir, contemplant a les famílies que viuen en assentaments o a les persones majors a les quals, durant la crisi, els hem fet arribar alimentació bàsica diàriament i patixen una soledat no desitjada».
Com a assessor del Col·legi Oficial de Psicòlegs (COPCV) en temes relacionats amb la COVID-19, Salvador Almenar ha explicat que l’objectiu d’esta institució és «mantindre i incrementar programes de suport a les persones». Ha exposat la necessitat que la ciutadania s’empodere «per a donar resposta a les previsibles conseqüències de la crisi en el terreny amb noves situacions de soledat i malestar psicològic personal i col·lectiu que, amb tota seguretat, apareixerà en la ciutadania a causa dels grans canvis esdevinguts».
El psicòleg Salvador Almenar ha explicat que esta nova situació «comporta escenaris econòmics familiars més difícils, amb una nova manera de relacionar-se molt més restrictiva, amb pèrdues personals en l’entorn familiar o social més pròxim, amb situacions de dol mal resoltes o sense resoldre»; i ha advocat «per la implantació de programes de psicologia de proximitat, per a la promoció d’esta ciència entre aquells col·lectius que ho requerixen amb major constrenyiment (famílies en situació de vulnerabilitat, menors amb necessitat de protecció, persones en situació de dependència o amb diversitat funcional, joves en processos de transició a la vida adulta amb especials dificultats, persones majors, etc)». «I estos programes es podrien desenvolupar en els barris, en centres municipals com, per exemple, la Universitat Popular o les Escoles Infantils Municipals, i en espais en els quals es realitzen activitats esportives o culturals», ha suggerit.
La veu de Càritas, organització de l’Església Catòlica que agrupa organitzacions nacionals d’assistència, desenvolupament i servici social, s’ha escoltat amb la intervenció del seu director, Ignacio Grande, qui ha emfatitzat que la missió d’este organisme, que actualment atén necessitats d’uns 5.000 llars, «és promoure el desenvolupament integral de totes les persones»
«En este marc i en el context en el qual ens trobem -ha explicat Ignacio Grande- volem implementar més accions per a ajudar la població insegura i pobra, i no deixar ningú arrere, perquè ens preocupa la cronicitat de la pobresa, la transmissió de la mateixa i la seua acceptació». «Ara és el moment de continuar construint una ciutat més fraterna i configurar un teixit d’afectes en esta societat en la qual cada vegada hi ha més llars habitades per una sola persona». «A més, proposem augmentar les places d’acolliment per a les persones sense llar, reactivar l’economia local i ampliar el parc d’habitatge social», ha afegit.
La Federació Provincial d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAMPA) ha sigut representada per Marcos Pastor, qui ha fet sentir la seua veu per a reclamar la importància d’estes agrupacions «que no sols han de participar en òrgans consultius, i a més precisen d’ajuda econòmica per a la seua activitat que, d’altra banda, genera ocupació».
Marcos Pastor ha indicat que «cal transformar el sistema educatiu per a millorar-lo». «I amb eixa fi s’hauria de limitar la burocràcia i apostar per l’educació pública com a aval de la igualtat d’oportunitats», ha assegurat després de demanar «més coordinació entre les administracions per al manteniment i neteja de les instal·lacions escolars, amb protocols d’actuació i ajudes per a la conciliació familiar, l’impuls del transport sostenible en els centres educatius i el foment de l’educació alimentària i els entorns escolars saludables».
RESPECTE I TOLERÀNCIA
Finalment, ha intervingut, per videoconferència, el coordinador de Moviment contra la Intolerància, Ángel Galán, qui, com a representant d’una iniciativa «que treballa per a combatre qualsevol manifestació contrària als drets humans», ha realitzat una crida «a la tolerància i al respecte per a evitar diferents situacions que s’han agreujat amb esta crisi sanitària socioeconòmica».
Ángel Galán ha conclòs sol·licitant «col·laboració institucional i social per a generar un ambient de solidaritat i sensibilitzar per a previndre» i ha demanat «inversions per a fomentar l’ús de les noves tecnologies, ja que els canvis d’hàbits impliquen major necessitat del seu ús». Entre algunes mesures concretes, ha destacat, «l’impuls de l’Oficina Municipal Contra els Delictes d’Odi, perquè impere el respecte de totes les persones que han sentit qualsevol tipus de rebuig».
Totes les propostes han sigut ateses pels membres de la Comissió municipal no permanent per a la Reconstrucció de València, integrada per cinc membres, un per cadascú dels grups municipals, que també han tingut l’oportunitat de preguntar i aprofundir en les propostes de les entitats presents. Han participat l’alcalde de València i membre del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó (Compromís); la vicealcaldessa, regidora de Desenvolupament Urbanístic i portaveu municipal del Grup Socialista, Sandra Gómez (PSPV); la portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá; el portaveu del Grup Municipal de Ciutadans, Fernando Giner; i el portaveu del Grup Municipal de Vox, Vicente Montáñez Els grups representants per estos responsables públics a partir d’ara, tras rebre l’assessorament d’experts i ciutadania, elaboraran mesures que, amb el vot ponderat a la representació institucional, finalment hauran d’aprovar-se al Ple «per superar la crisi generada pel coronavirus».