La Marina de València va acollir ahir la demostració de l’innovador SB100 de GPA Seabots, un dron subaqüàtic que permet observar el fons marí, per a mesurar el calat, identificar objectes i analitzar la contaminació i salinitat de l’aigua, entre altres aspectes.
La dàrsena valenciana va reunir representants d’empreses relacionades amb la gestió de ports i consultoria ambiental marina per a donar-los a conèixer aquest projecte que, després d’estar present al Valencia Boat Show, saló nàutic valencià, va decidir celebrar una demostració en La Marina.
El dron SB100, d’un metre d’eslora, permet obtenir un pla batimètric del fons marí per a mesurar a temps real el calat de les diferents zones d’un port. També realitza observació d’objectes en el fons del mar i anàlisi de salinitat i contaminació de l’aigua, mitjançant una sonda d’escombratge lateral.
La sostenibilitat és també un dels punts forts d’aquest nou projecte, ja que el dron és elèctric, la qual cosa redueix l’impacte mediambiental d’aquest tipus d’actuacions necessàries per a conèixer el fons marí dels ports. A més, el fet de no estar tripulat redueix el possible risc humà i els costos operatius i de manteniment. Finalment, un altre dels principals avantatges és la seua reduïda grandària, que li permet introduir-se davall dels pantalans i entre els vaixells amarrats, obtenint resultats en temps real, i completant amb un sol artefacte un treball per al qual es requeririen 5 bussos.
“En La Marina de València apostem per la innovació en tots els sectors, i especialment en la nàutica, per això per a nosaltres és un plaer ser la seu d’aquest tipus de demostracions que permeten automatitzar processos, reduir costos econòmics i de personal i, sobretot, reduir l’impacte mediambiental”, comentava el director general de Consorci València 2007, Vicent Llorens.