La Marina de València crea zones accessibles per a acostar la nàutica a les persones amb discapacitat
– Les escoles i empreses de La Marina de València ofereixen esports nàutics adaptats a les persones amb necessitats especials.
València, 23 de maig de 2019- El Consorci València 2007 (CV07), gestor de La Marina de València, continua treballant amb la finalitat d’acostar la nàutica a la ciutadania de forma inclusiva. Per a facilitar la pràctica de l’esport a persones amb discapacitat funcional o mobilitat reduïda, el CV07 ha creat una nova zona de vela lleugera en Marina Sud, amb una ampla rampa de molt poc pendent que facilita l’accés a la mar i permet traslladar qualsevol embarcació. D’esta manera, els clubs i escoles situats a Marina Sud- de busseig, piragüisme, caiacs i vela- poden orientar també les seues modalitats, amb major comoditat, a col·lectius amb necessitats especials.
“Sens dubte, es tracta d’una ferma aposta per l’esport nàutic de base i l’acostament de la ciutadania a la mar”, explica Germán Gil, responsable d’Explotació de La Marina de València. A més d’esta nova àrea en Marina Sud, el CV07 ha millorat també l’accessibilitat de la zona d’esport base de Marina Nord, on operen les empreses del Poblat Nàutic i l’Escola Municipal de Vela de La Marina de València. “Donem suport a la gestió del Consorci i compartim els seus valors d’acostar el mar a tots els valencians, valencianes i visitants. Des de la nostra escola, posem tots els mitjans perquè la vela siga inclusiva.”, explica Luis Faguas, monitor de l’Escola de Vela.
Un mar sense barreres
Esta mateixa setmana, un grup de 30 xiquetes i xiquets amb diferents discapacitats físiques i psíquiques ha pogut gaudir de la vela i del paddle-surf en una activitat realitzada per l’Escola Municipal de Vela i Ocean Republik, una de les empreses
nàutiques de La Marina de València, bolcada també a crear una mar sense barreres. Ocean Republik té signat un conveni amb Asindown i un altre amb Música
para el Autismo per a realitzar activitats a grups de participants amb síndrome de Down i autisme, respectivament. “També som pioners a Espanya en la introducció del SUP adaptat. Disposem d’una cadira de paddle adaptada que permet que persones amb lesions modulars o problemes de mobilitat al tren inferior puguen practicar esta modalitat”, explica Rafa Cerveró, gerent de Ocean Republik.
Anywhere Watersports és un altre dels centres d’activitats de la dàrsena valenciana que treballa amb diferents associacions en favor de col·lectius amb diverses discapacitats. A les escoles d’Anywhere, una vegada per setmana es desenvolupen activitats del projecte socioeducatiu “Surfinclusion”, que proposa el surf com a teràpia de millora física i psicològica. “Trenquem les barreres perquè el mar estiga obert per a tots, adaptant cada activitat a les capacitats de cadascun.”, assenyala Quique Boils, gerent d’Anywhere Watersports.
Una travessia amb moto aquàtica també és possible per a persones amb discapacitat funcional. Des de Fun &Quads, una altra de les empreses nàutiques situades en La Marina, realitzen periòdicament estes activitats adaptades, així com sortides en caiac o paddle-surf.
A més, a La Marina de València se situa l’escola de vela adaptada de la Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana, una entitat que fomenta la pràctica esportiva dins del col·lectiu de persones amb discapacitat física, sensorial o amb paràlisi cerebral. Altres associacions instal·lades en el recinte marítim, com la Federació de Rem de la Comunitat Valenciana, també organitzen a la seua escola activitats adaptades a gent amb necessitats especials.