Aquest canvi horari és part d’una directiva europea que afecta a tots els Estats membres de la
Unió Aquest cap de setmana vinent comença l’horari d’estiu, que suposa avançar una hora els rellotges per a aprofitar millor la llum solar a les vesprades. És a dir, en la matinada del diumenge, 25 de març, a les dues de la matinada seran les tres. Aquest canvi horari és part de la directiva europea 2000/84/CE que afecta a tots els Estats membres de la Unió.
La directiva obliga a aplicar un règim horari d’estiu i un calendari comú per a les dates i hores a les quals ha de començar i finalitzar aquest horari per a tots els Estats membres. No existeix la possibilitat d’excepció que permeta a un Estat membre no aplicar el règim de l’hora d’estiu.
Segons un estudi realitzat per la Comissió Europea, aquesta mesura té impactes positius no solament sobre l’estalvi energètic sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball i les maneres de vida, la salut, el turisme o l’oci.
El canvi horari es remunta a la dècada dels 70, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els seus rellotges per a poder aprofitar millor la llum natural del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació.