A través d’una declaració institucional, el Ple ha mostrat el seu suport a la Resolució de la Convenció de les Nacions Unides
El Ple de l’Ajuntament de Sagunt, en la seua sessió ordinària celebrada este matí, ha aprovat per unamitat una declaració institucional amb la qual mostren el seu suport a la Resolució de la Convenció de les Nacions Unides i se sumen a la commemoració del Dia Internacional Contra la Corrupció.
Segons recull esta declaració institucional, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 9 de desembre Dia Internacional Contra la Corrupció, amb la finalitat de previndre i conscienciar sobre esta tipologia d’il·lícit als països membres. A través d’esta iniciativa, l’ONU alertava dels efectes nocius de la corrupció a nivell institucional i econòmic.
A Espanya, segons l’últim baròmetre del CIS, la corrupció és uns dels principals problemes per als ciutadans, per darrere de l’atur, els polítics i els problemes d’índole econòmica. Esta preocupació genera als espanyols desafecció cap als polítics i cap a la vida institucional en general, tot això agreujat pels casos de corrupció protagonitzats pels principals partits i actors polítics en democràcia.
Els diferents casos de corrupció han erosionat greument la legitimitat de la democràcia, a més d’augmentar la desconfiança cap al sector públic i reduir els nivells de qualitat democràtica. En conseqüència, es necessiten dur a terme polítiques actives que sensibilitzen i consciencien d’esta xacra per a garantir una major transparència i rendició de comptes per part dels servidors públics.
De manera paral·lela, l’Assemblea General de les Nacions Unides va voler donar impuls a la lluita contra la corrupció en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible plasmats en l’Agenda 2030. Concretament en l’Objectiu número 16 s’aborden mesures en les quals es recollia la necessitat de promoure pràctiques més responsables, sostenibles i inclusives de cara a la gestió política.
Estos objectius no poden aconseguir-se únicament mitjançant accions individuals, sinó que han de ser el producte d’un nou enfocament de governança multinivell en el qual els governs locals i nacionals complementen la seua acció i on el diàleg constructiu entre el sector públic, el sector privat i la societat civil siga constant. Per este motiu, les regidors han reafirmat el seu compromís per a combatre la corrupció en totes les seues formes, així com posar la transparència, la rendició de comptes i la participació en el centre de les seues agendes locals i globals.