L’alcalde signa este conveni pel qual l’administració local s’afegeix a este organisme que connectarà amb transport públic 60 municipis
L’Ajuntament s’ha adherit hui, formalment, a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATMV), entitat encarregada de connectar els 60 municipis de l’àrea metropolitana de València “amb un transport públic i de qualitat”. Un repte que, a més, es vol completar amb un únic sistema de pagament o integració tarifària, “una mesura que precisa la subvenció que l’Estat ofereix a altres autoritats metropolitanes per a impulsar el transport públic, l’anomenat contracte programa pel qual València hauria de rebre 38 milions d’euros”.
Amb «satisfacció» i amb la reiterada «reivindicació del contracte programa», l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha signat hui, junt amb de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, l’adhesió de l’Ajuntament de València a l’Autoritat del Transport Metropolità.
“Hui és un dia important tant pel que fa a la mobilitat de tota l’àrea metropolitana de València com a la del cap i casal. Les dades són clares: A la ciutat entren i ixen diàriament entre 150.000 i 200.000 persones, un 80% de les quals viatgen en un vehicle amb només amb una persona, i cal reorientar estos desplaçaments cap al transport públic col·lectiu per a estalviar recursos i millorar la sostenibilitat”, ha explicat l’alcalde.
Seguidament, ha reprovat l’eliminació de les entitats de coordinació metropolitana per part d’anteriors governs, com ara el Consell Metropolità de l’Horta. Joan Ribó ha assegurat que no es pot governar la mobilitat de la ciutat sense uns plans de mobilitat per a l’àrea metropolitana, i sense que el govern de l’Estat complisca amb els seus compromisos amb esta, tal qual ho fa amb la d’altres ciutats com Madrid o Barcelona”.
Per la seua banda, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, qui ha al·ludit al Pla de Mobilitat Sostenible de l’àrea metropolitana de València que està redactant a hores d’ara la Generalitat, ha assegurat que tant el govern valencià com el dels ajuntaments de l’àrea metropolitana han fet els deures per unificar les polítiques de transport urbà. Per tant, ha reiterat: «aprofite l’adhesió de l’Ajuntament de València a l’ATMV, per a reivindicar al govern de l’Estat l’esmentat contracte programa que ens correspon com a tercera àrea metropolitana d’Espanya».
María José Salvador, que ha estat acompanyada per la directora gerent de l’ATMV, María Pérez Herrero, i el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha aclarit que esta entitat millorarà els desplaçaments de 175 milions de viatgers l’any, dels quals 89 milions utilitzen el transport urbà, 62 milions la xarxa de Metrovalència, 17 milions els mitjans de rodalia i 9 milions l’autobús interurbà”.
Amb la signatura del conveni d’adhesió a l’ATMV, l’Ajuntament de València, l´únic municipi de l’àrea amb empresa de transport públic urbà, participarà en els òrgans de govern d’esta entitat, segons la forma prevista en els seus estatuts, a través del nomenament de 5 representants. La vigència inicial d’este acord serà de 6 anys, podent prorrogar-se, per acord d’ambdues parts a qualsevol moment abans de la seua finalització, per un màxim de 4 anys addicionals. Una comissió de seguiment serà l’encarregada de la vigilància i control de l’execució del conveni així com de la resolució de controvèrsies administratives. Esta Comissió estarà composta per dos representants de la Generalitat i dos de l’Ajuntament de València.
OBRES DE LA T2
En matèria de transport i mobilitat, l’alcalde i la consellera també han parlat, davant les preguntes dels periodistes, de l’evolució de les obres de la línia T2 del metro. Concretament, María José Salvador ha explicat que, actualment, en la fase d’adjudicació i redacció de projectes, es confirmen les dades donades d’inici d’obres al gener de 2019 i finalització de la primera fase al 2021. “No hi ha cap element que ens indique que poden haver-hi retards”, ha indicat.
La consellera ha recordat que la primera fase és la que va des del carrer Alacant a l’Oceanogràfic, i la segona des de l’Oceanogràfic fins a Natzaret. Amb tot, ha explicat, “volem fer-ho paral·lelament, de manera que els projectes de les dos fases es vagen redactant al mateix temps. “La primera fase està vinculada a fons europeus i, per a la segona, volem comptar amb el suport del govern d’Espanya, que s’enrecorde d’esta autonomia”, ha explicat la consellera.
Joan Ribó ha aprofitat les preguntes per aclarir que esta primera fase necessitarà d’un garatges on s’allotgen els vehicles durant la nit, descartant en cap cas, que s’hi instal·len tallers. Este recinte ocuparà únicament un 3% del solar municipal on s’ha previst la seua ubicació: “de fet, si hi ha d’haver alguna reparació, el tren en qüestió serà dut als seus taller per a reparar-lo. No té sentit fer uns tallers provisionals que serien molt costosos”.
No obstant això, ha dit, l’alcalde, es tindrà en compte l’opinió dels veïns abans “d’habilitar un lloc perquè els trens dormen durant la nit, igual que s’aparca un cotxe a les nits”. Joan Ribó ha conclòs la seua intervenció amb la proposta de l’Ajuntament d’unir Natzaret amb el Grau, amb un tramvia des de Natzaret fins a la Malva-rosa.