L’alcalde Joan Ribó anuncia que s’obri la zona interior de la gran redona d’entrada a València, on es podran practicar disciplines com el parkour, patinatge, la dansa urbana o skate
El complex Torre Miramar ja és de gestió de municipal després que la Demarcació de Carreteres de l’Estat haja entregat l’espai al consistori per a la seua conservació, manteniment i dinamització. Des d’estos moments, València compta amb un nou «espai de cultura urbana», on els amants de disciplines com el parkour, el patinatge, la dansa urbana o l’skate «podran gaudir de més 7.200 metres quadrats que fins ara mai hi havien tingut ús ciutadà, tot i que la construcció d’esta gran redona a l’entrada de València va costar desenes de milions d’euros», ha assenyalat l’alcalde de València, Joan Ribó.
La Junta de Govern Local aprova demà l’acta d’entrega per part de la Demarcació de Carreteres a l’Ajuntament de València del complex Torre Miramar, situat a l’entrada de València des de la V-21 i conflueixen també la Ronda Nord i l’avinguda dels Tarongers. Així, les zones on s’hi ha intervingut passen a formar part de la conservació, manteniment i dinamització del consistori. L’espai s’ha habilitat per a la pràctica del parkour i altres pràctiques de cultura urbanes com el grafiti i aprofitar així els més de 7.200 metres quadrats construïts que estaven sense utilitzar i deteriorats, facilitant l’accessibilitat, a falta d’emprar en un futur la mateixa torre. Tot el conjunt passa a denominar-se «Miramar, Espai de cultura urbana»
Les actuacions d’adequació de la torre Miramar han finalitzat després de l’acord que es va fer amb la Demarcació de Carreteres en juliol d’enguany, que han fet possible «l’aprofitament per a ús ciutadà d’un gran espai heretat que, fins ara, estava desaprofitat i que no comptava amb manteniment», ha explicat l’alcalde Joan Ribó. D’esta manera, «l’Ajuntament es fa càrrec ara de la seua conservació, manteniment i, el que és molt important, la seua dinamització». «Perquè volem convertir l’espai en una referència per a la joventut per a la pràctica de disciplines englobades en la cultura urbana, tant els esports com les arts», ha remarcat el màxim responsable de la ciutat.
Quant als treballs duts a terme, estos han consistit en el tancament i eliminació dels accessos subterranis; el desmuntatge de les passarel·les inferiors de vianants; l’habilitació recorreguts accessibles a l’estanc principal; la pavimentació amb formigó pulit; la neteja i eliminació dels riscos del recinte interior; el tancament dels forats al forjat; la incorporació de pendents i desaigües de fons; treballs de jardineria de poda, reposició i terra; anul·lació d’estanys i font rectangular; regulació de l’enllumenat existent; i la creació de nous passos de vianants semafòrics en superfície.
Durant els treballs, s’han coordinat completament la Demarcació de Carreteres de l’Estat i l’Ajuntament de València mitjançant el treball de diferents àrees a càrrec de la regidoria de Mobilitat Sostenible. En la redona principal s’ha treballat amb uns paràmetres d’intervenció que prioritzat la seguretat, usabilitat, atractivitat i facilitat de manteniment perquè fora possible la pràctica de l’esport i art urbans aprofitant el que existia.
Inversions previstes per l’Ajuntament
En la moció impulsada per Alcaldia demà, també es proposa a la Delegació d’Ecologia Urbana perquè, a través de l’Organisme Autònom Municipal de Parcs i jardins, passe a ser gestor de «Miramar, Espai de Cultura Urbana», i preveure, dintre de les seues competències, una partida pressupostària anual de millora, manteniment i dinamització conjunta amb els col·lectius i entitats de cultura urbana.
Així, s’ha previst en el 2022 diverses actuacions del servici Jardineria Sostenible, com la plantació d’espècies vegetals i servicis públics autorentables. Per part del Servici d’Emergència Climàtica i Transició Energètica està previst que s’actue en la mitigació de l’illa de calor mitjançant pèrgoles d’ombratge i aprofitament de les instal·lacions per a la captació solar i producció d’energia elèctrica.
Per últim, en la moció també s’insta a continuar amb la col·laboració amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana on es definisquen els objectius i compromisos respecte als elements no inclosos com són la torre i la font circular.