L’alcalde destaca que “cal aprofitar l’ona europea de renovació d’edificis per a generar ocupació i reorientar l’economia cap a un dels sectors més estratègics: la sostenibilitat»
L’Ajuntament de València sol·licitarà fons europeus, coneguts com a “Next Generation” per a impulsar la rehabilitació d’habitatges i els seus edificis, així com per a promoure la regeneració urbana dels seus entorns i incentivar la promoció d’habitatge de lloguer assequible amb criteris d’eficiència energètica en els barris de Tres Forques, Tendetes, Malva-rosa, Natzaret, Sant Marcel·lí i Beteró. L’Ajuntament aspira a captar 24 milions d’euros en el programa de barris a través de tres projectes d’actuació.
La Junta de Govern Local aprovarà demà este acord, a instàncies de les Regidories de Desenvolupament Urbà, Habitatge i Emergència Climàtica i Transició Energètica, “i amb la finalitat de consolidar i rehabilitar diferents zones d’habitatge social, de renda limitada”. Ho ha avançat hui l’alcalde, Joan Ribó, en explicar que esta proposta incorpora “reurbanitzacions que evitaren situacions de degradació urbana i de vulnerabilitat social i que, alhora, reactivaran el parc privat d’habitatges i posaran en valor el patrimoni modern residencial d’estos barris perifèrics”.
L’alcalde ha recordat que l’Ajuntament “continua treballant en la consecució de fons europeus “Next Generation”, per a atendre les prioritats de la ciutat de València”, ha ressaltat que amb esta actuació “el consistori també aposta per la rehabilitació energètica d’edificis en les zones més vulnerables de la ciutat i per una transició energètica justa i inclusiva amb la finalitat que la transició energètica siga per a tots i totes”. “A més –ha subratllat- hem d’aprofitar l’ona europea de renovació d’edificis per a generar ocupació i reorientar l’economia cap a un dels sectors més estratègics: la sostenibilitat”.
L’ acord de la Junta de Govern planteja declarar tres grups d’habitatges: el de Verge dels Desemparats de Tres Forques, el de Tendetes, i el de Malva-rosa, com a Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP); i sol·licitar les ajudes previstes en el “Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació en l’àmbit de barri.
Segons este acord, també se sol·licitaran ajudes previstes en el “Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació en l’àmbit d’edifici” per al grup d’habitatges Stella Maris de Natzaret, per el Grup Sant Marcel·lí, i per al Grup Verge del Carme, de Beteró.
A més, segons ha informat Joan Ribó, l’Ajuntament encarregarà a l’empresa municipal AUMSA, la funció de la qual és la promoció d’habitatge i la regeneració urbana, “realitzar totes les gestions necessàries per a erigir-se com a agent rehabilitador en totes estes actuacions, i per a dur a terme totes les intervencions necessàries per a dissenyar, programar i executar la regeneració urbana i rehabilitació d’estos àmbits, complint les condicions i objectius marcats en les bases de la convocatòria dels programes als quals es presenta sol·licitud d’ajudes”.
Per part seua, el Servici d’Habitatge s’encarregarà de realitzar l’acompanyament en la tramitació i gestió de les ajudes; mentre que el Benestar Social identificarà a les persones propietàries vulnerables i determinarà les seues necessitats, i també realitzarà l’acompanyament necessari durant tot el procés.
Així mateix, la Fundació municipal València Clima i Energia acompanyarà amb l’atenció domiciliària al costat del Servici de Benestar Social a les llars identificades amb famílies en risc d’exclusió i vulnerabilitat energètica amb el seu programa de dret a l’energia, i s’encarregarà de posar en funcionament l’oficina de barri amb els recursos obtinguts per a informar de les diferents actuacions que es vagen a desenvolupar en la zona, referent a reducció de demanda energètica dels edificis, reducció de consums, auto producció d’energia elèctrica, etc, D’altra banda, assessorarà en els diferents projectes constructius que es desenvolupen per a aconseguir els estalvis i eficiència energètica necessaris per a complir els objectius marcats.
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha manifestat que els fons europeus Next Generation que ha disposat la Unió Europea per a ajudar els estats a eixir de la crisi provocada per la Covid 19 “suposen una oportunitat perquè València puga iniciar un pla de rehabilitació en zones molt sensibles de la ciutat que no podrien afrontar aqueix procés sense l’ajuda de les administracions públiques”. “Per això, des de l’Ajuntament de València hem iniciat el procés per a declarar els grups d’Habitatge Verge dels Desemparats de Tres Forques, Tendetes en Campanar i les Casetes Rosa a la Malva-rosa com a Entorns de Rehabilitació Programada i que puguen optar, així, a través de l’empresa municipal de AUMSA, als fons europeus dins del Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació en l’àmbit de barri”.
En este sentit, la proposta que traslladarà l’Ajuntament de València contempla que el consistori aporte fins a un 15% del finançament, 2,4 milions d’euros, mentre que la Generalitat assumiria un 5% i les ajudes europees podrien costejar fins al 80% del projecte».
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dels “Next Generation”
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a eixir de la crisi provocada pel Covid19 destinarà 6.820 milions d’euros del mecanisme “Next Generation UE” per a impulsar la rehabilitació d’habitatges i edificis, la regeneració de barris i la promoció d’habitatge de lloguer assequible, amb l’objectiu de rehabilitar 1,2 milions d’habitatges fins a 2030. Es materialitza en dos programes d’ajuda, un per a les actuacions de rehabilitació en l’àmbit de barri a fi d’activar la rehabilitació d’habitatge i de l’habitatge social incloent intervencions en l’entorn urbà, i un altre per a la rehabilitació edificatòria que introdueix mesures en relació amb l’execució d’obres de rehabilitació de millora d’eficiència energètica en edificis d’habitatges.