La Comissió Permanent Especial de Suggeriments i Reclamacions va aprovar fa més de mig any un nou model d’informe per millorar l’anàlisi de les reclamacions i els suggeriments que la ciutadania fa arribar a l’Ajuntament de València. Entre les novetats principals hi ha l’agrupació de les comunicacions per àrees temàtiques i l’especificació dels barris des d’on s’envien. A més, es reestructura el web municipal per fer més senzilla la presentació de queixes i suggeriments, sol·licitar informació d’algun servici municipal o comunicar alguna incidència en la via pública a través de l’opció “Bústia de la Ciutadania”.
Estos canvis han tingut un resultat satisfactori, ja que la participació ciutadana ha apujat en general. Per exemple, l’Ajuntament ara ha aconseguit recopilar un 37,63% més de suggeriments que l’any 2016. “Fins ara, la ciutadania que volia comunicar una reclamació o un suggeriment es trobava sovint amb el problema de no saber com fer-ho a través del web municipal, que és el canal pel qual entren el 86 per cent de les peticions del veïnat de la nostra ciutat. Ara disposen de quatre opcions ben diferenciades, bé per sol·licitar informació sobre algun servici municipal, bé per fer algun suggeriment o traslladar alguna reclamació”, ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.
A més, ara s’ha col·locat una opció per traslladar incidències en la via pública, una motivació per la qual es generava més del 60 per cent de les peticions que fins ara arribaven a l’Oficina de Queixes i Suggeriments. “Evitem així que l’Oficina es bloquege amb incidències que ha d’atendre directament el servici corresponent i optimitzem l’atenció de la resta de peticions i els temps de resposta a les persones remitents”, ha indicat Campillo.
Així, l’informe anual de 2017 aborda les 10.024 peticions veïnals rebudes a l’Ajuntament de València des l’1 de gener fins el 31 de desembre. D’estes, 8.491 han sigut del tipus suggeriments, 854 del tipus reclamació, 561 reclamacions del Síndic de Greuges, 52 del tipus reclamacions del Defensor del Poble i, finalment, 66 classificades com a “altres”.
L’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic és, juntament amb la de Protecció Ciutadana i Mobilitat, la que més peticions veïnals rep. Policia Local, Gestió de Residus Sòlids i Parcs i Jardins són els servicis municipals amb més peticions veïnals.
D’altra banda, Alcaldia, l’Àrea de Cultura, la de Participació, Drets i Innovació Democràtica, i Protecció Ciutadana són les que han registrat un percentatge més alt de respostes als informes generats.
Campillo ha dit que “amb estes modificacions no només volem simplificar i facilitar que les reclamacions i els suggeriments dels veïns i veïnes de València apleguen al servici municipal responsable, sinó que a més aconseguim una informació més exhaustiva sobre allò que importa al veïnat de la nostra ciutat, el que permet una resposta molt més acurada des d’este Ajuntament”, i ha afegit “que el govern de la Nau està molt interessat en què la ciutadania es comunique directament amb el nostre Ajuntament, perquè és tasca de totes i tots fer que la nostra ciutat avance i millore”.