L’Ajuntament suspèn de manera definitiva la taxa de taules i cadires durant 10 mesos de 2020. Ribó: “és una ajuda indirecta al sector de la restauració per valor de 3 milions d’euros, que el consistori deixarà d’ingressar”
L’ALCALDE JOAN RIBÓ ANUNCIA L’ESTUDI PER A AMPLIAR I ABAIXAR LES TERRASSES D’HOSTALERIA DE LA VORERA A LA CALÇADA EN TOTS ELS CASOS QUE SIGA POSSIBLE
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat hui en la roda de premsa posterior a la Comissió de Seguiment de la crisi per la COVID-19 l’agilització en la concessió de llicències de terrasses d’hostaleria, i la possible ampliació i baixada de la vorera a la calçada, que s’estudiarà per a tots aquells casos possibles, per tal de deixar una amplitud en l’espai públic suficient per al pas de vianants amb seguretat, alhora que es dinamitza econòmicament el sector. A més, l’Ajuntament de València suspèn de manera definitiva durant 10 mesos de 2020 la taxa de taules i cadires. Fins ara només s’havia abonat una sisena part a l’Ajuntament, de manera que, com ha dit Ribó “és una ajuda indirecta al sector de la restauració per valor de 3 milions d’euros, que el consistori deixarà d’ingressar”.
L’alcalde de València ha avançat que demà dijous, la regidora Lucía Beamud, responsable d’Espai Públic, mantindrà una reunió amb representants de veïns i hostaleria per a “planificar tot allò a vore amb les terrasses, i especialment la possible baixada de la vorera a la calçada, que es farà sempre que siga possible, com ja s’ha anunciat en la plaça de l’Ajuntament o com es va fer en el seu moment davant del Mercat Central”. “Estem d’acord a fer-ho en altres barris de la ciutat, baixar terrasses a zones d’aparcament o utilitzar el costat de les zones dels establiments de manera que s’allibere espai per als vianants i alhora els hostalers puguen gaudir del mateix espai o més”, ha assenyalat. “El nostre objectiu és doble: d’una banda, deixar suficient espai en la vorera per al trànsit de vianants amb total seguretat i, d’altra banda, possibilitar que els negocis que tenien una terrassa puguen seguir endavant”, ha afegit Joan Ribó.
En este sentit, la regidora que desenvoluparà esta iniciativa, Lucía Beamud, ha explicat per la seua banda, que “l’abordarem des del diàleg i el consens, i el primer pas el tindrem justament demà, en la reunió que he convocat amb els representants veïnals i de l’hostaleria”. Així mateix, Beamud ha destacat que “haurem d’estudiar cas per cas, tot i que la nostra voluntat és la d’estendre este consens als barris de la ciutat on siga possible. Hem de conciliar els estudis tècnics amb les possibilitats que ens marquen les ordenances municipals, tot i que des de la Regidoria ja portem setmanes treballant l’assumpte”.
SUSPENSIÓ DE LA TAXA DE TAULES I CADIRES
Encara sobre l’hostaleria, l’alcalde ha anunciat que “hem decidit este matí suspendre per a l’any 2020 definitivament la taxa de taules i cadires. En el pressupost teníem previst uns ingressos de 3,6 milions d’euros per este concepte, dels quals en el primer trimestre hem ingressat uns 600.000 euros. La resta, és a dir, fins a 3 milions d’euros, l’Ajuntament els deixarà d’ingressar”, ha explicat Ribó, qui ha subratllat que d’esta manera “volem ajudar el sector de l’hostaleria: incentivar el seu treball, defensar els seus llocs de treball, i ajudar-los a eixir el més ràpid possible d’esta situació. Estem orgullosos d’això”. En este sentit, l’alcalde de València ha posat en valor la suspensió de la taxa durant 10 mesos, en contraposició a altres ciutats com Madrid, on només se suspèn durant 3 mesos.
Així mateix, Ribó ha comentat que “s’està treballant molt en l’agilitació de noves llicències de terrasses, sempre complint la normativa. Des del 14 de març fins al 24 d’abril hi ha 31 noves resolucions aprovades, malgrat l’Estat d’Alarma, de les quals 23 són de noves terrasses i 83 encàrrecs de pintar terrasses”. “Estem molt contents de poder ajudar al món de la restauració, un món que dóna molta vida als barris”, ha puntualitzat.
SUPORT AL COMERÇ DE PROXIMITAT
Pel que fa a la tornada del comerç, Ribó ha destacat “la importància dels comerços de barris, és clau la dinamització no sols per la creació d’ocupació sinó perquè els barris sense comerços de proximitat deixen de ser barris i són zones per a dormir sense cap tipus de vida”. Per això, ha remarcat que el consistori ha triplicat enguany les ajudes als comerços de proximitat passant de 400.000 euros a 1,2 milions d’euros. En este sentit, l’alcalde de València es va entrevistar ahir amb el president de Cambra València, Arturo Virosque, amb la finalitat de potenciar el comerç de proximitat, així com la seua renovació amb apostes com l’online.
Declaracions de l’alcalde en la roda de premsa posterior al Comité de Seguiment de la Crisi de la COVID-19, en una compareixença en què ha estat acompanyat dels vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, i que s’ha retransmès des de la Sala de Premsa Virtual de l’Ajuntament de València i a través del perfil institucional de Twitter @AjuntamentVLC.
SENYALITZACIÓ EN PARCS I JARDINS
Per la seua part, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha advertit que l’Ajuntament senyalitzarà l’interior dels parcs i jardins de la ciutat amb les normes bàsiques d’ús d’estos espais durant la desescalada per a “maximitzar la seguretat d’estes zones en les quals hi ha molta afluència. Són jardins molt amplis en els quals es pot respectar perfectament la distància de seguretat, però recordarem l’obligatorietat, sobretot, de respectar els dos metres de separació entre les persones”.
“Encara que l’evolució de la pandèmia a la nostra ciutat i en la Comunitat Valenciana és molt positiva, no ha finalitzat i, per tant, hem d’evitar tots aquells comportament que puguen suposar un perill perquè la corba descendisca a zero”, ha apuntat Campillo. “Arribar a totes les fases de la desescalada perquè totes les persones puguem reprendre la nostra vida al més prompte possible i tornar a veure als nostres sers estimats, a les nostres famílies i als nostres amics”, ha afegit.
El vicealcalde ha valorat que encara que “el Govern Central va fer una regulació oberta perquè les ciutats obriren o no les zones verdes, des del govern municipal vam entendre que no era raonable tindre totes les zones verdes tancades, quan a més la gent necessita després de tant de temps confinada a casa veure verd, veure arbres, escoltar les aus que estan als nostres jardins, i per això no podíem amagar la naturalesa a tota la població”. “Altres ciutats han pres decisions diferents, per exemple Madrid, que és el cas paradigmàtic de l’única gran ciutat que encara manté els parcs i jardins tancats, però a València teníem una obligació perquè la ciutadania puguera gaudir d’estes zones verdes”, ha conclòs.