ibó explica als alcaldes i alcaldesses de les 15 ciutats més poblades d’Espanya les prioritats de València per a la desescalada: “rescat de les famílies vulnerables, dinamització econòmica, i sostenibilitat i salut pública”
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reivindicat que l’Ajuntament puga gastar el romanent de 2019 per fer front a la COVID-19, i ha fet una defensa de la gestió econòmica municipal, “que ha permés en els últims cinc anys disminuir el deute que heretàrem a menys de la meitat, i tindre superàvit en els nostres comptes. El govern central no pot pretendre ara arravatar-nos eixe superávit”. És una de les propostes que ha fet el primer edil per a l’eixida d’esta crisi en la reunió que ha mantingut hui per videoconferència amb els alcaldes i alcaldesses de les quinze ciutats més poblades d’Espanya. Joan Ribó ha demanat, per contra, “el suport del govern als Ajuntaments per a fer front a la baixada dels ingressos de totes les empreses municipals de transport, i que a València arrossega la discriminació per no tindre un contracte-programa com el que tenen la resta d’àrees metropolitanes, com Madrid i Barcelona”. Segons ha dit, “per a València l’eixida d’esta crisi passa pel rescat de les famílies vulnerables, dinamització econòmica, i sostenibilitat i salut pública”.
L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit per videoconferència este migdia amb els alcaldes i les alcaldesses de les quinze ciutats més poblades d’Espanya (Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Màlaga, Múrcia, la ciutat balear de Palma, Las Palmas, Bilbao, Alacant, Còrdova, Valladolid, Vigo i Gijón) per a impulsar mesures locals extraordinàries que dinamitzen la resposta social i econòmica de les ciutats en el procés de desescalada de la crisi de la COVID-19.
Joan Ribó ha assenyalat com a “primer aspecte fonamental, que més que una proposta és una exigència, que els fons del romanent de 2019 puguen ser gastats lliurement per l’Ajuntament de València, sobretot en assumptes relacionats amb l’alarma provocada per la pandèmia del coronavirus”. En segon lloc, el primer edil ha demanat que València, “igual que altres ciutats que no tenen un contracte-programa de transport públic, puguen tindre suport estatal per fer front a la baixada de més del 90 % dels ingressos” com a conseqüència de la crisi.
A més, l’alcalde ha reivindicat una “aposta decidida pel benestar social”. “Tots hem d’eixir de la pandèmia, i ho hem de fer junts”, ha recalcat, “no hem de fer com en la passada crisi quan la majoria es va empobrir”. Per això, “hem d’eixir tots alhora en el camí de la sostenibilitat, la qual cosa implica l’aposta decidida, com ens diu Europa, per les energies renovables i per la rehabilitació de vivendes, per tal que, en definitiva, ens acostem cada volta més a un desenvolupament sostenible”.
AUTONOMIA MUNICIPAL FRONT MONTERO
Davant la petició de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, de recaptar tots els superàvits de les Corporacions locals per fer front als problemes de liquidat ocasionats per la COVID-19, Joan Ribó ha defensat “l’autonomia local”. El primer edil ha recordat que es tracta “d’un principi que marca la Constitució i els ajuntaments exigim al Govern de l’Estat que es complisca de forma estricta”. L’alcalde ha demanat a Montero que “renuncie a qualsevol acte en el sentit que el remanent de 2019 puga ser utilitzat d’altra manera que no siga per la llibertat que té l’Ajuntament de treballar amb estos recursos que són propis, que són dels valencians i les valencianes”.
En eixe sentit, Ribó ha expressat que “en la passada legislatura, vaig haver de manifestar-me com alcalde davant del ministre d’Hisenda, Luis Montoro”, i “no voldria en esta legislatura haver de manifestar-me de nou pel mateix, ara davant de María Jesús Montero”.
REUNIÓ AMB LA CAMBRA DE COMERÇ
D’altra banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, també s’ha reunit este matí per videoconferència amb el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, per abordar la necessitat de col·laborar en els plans de l’Ajuntament de suport al comerç de proximitat de la ciutat.
L’alcalde de València ha demanat a la Cambra suport per a la digitalització de les pimes comercials i ha explicat les mesures posades en marxa des de l’Ajuntament per ajudar a pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica provocada per la COVID-19. Així mateix, Joan Ribó ha remarcat expressament la necessitat “de donar suport al comerç de proximitat, que és el que més ocupació genera, de més qualitat, i que servix de dinamitzador dels nostres barris”. L’alcalde també ha posat el focus sobre la necessitat de fer front a situacions excepcionals com la que vivim.
Entre altres accions per a la reconstrucció, el president de la Cambra ha proposat la posada en funcionament d’un pla renove per al comerç, un fons dirigit al finançament de la renovació i modernització comercial, així com la posada en marxa de campanyes per estimular el consum i el reforç d’ajudes per als autònoms.