L’alcaldessa de Castelló exposa els assoliments del «govern del canvi» en una conferència en el Fórum Europa
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha desgranat les polítiques socials, econòmiques, ambientals, culturals, de transparència i participació ciutadana desenvolupades pel Govern municipal en els últims dos anys i mitjà. «Castelló és un ciutat d’oportunitats en la qual mereix la pena invertir», ha assenyalat. Marque ha intervingut avui en la tribuna del Fórum Europa, a València. La presentació ha corregut de la mà de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.
Marco ha aprofitat per a renovar les exigències en infraestructures i finançament davant la resta d’administracions: «Hem sigut clars a l’hora de reivindicar el que és just. No volem ser més, però tampoc volem ser menys i per açò han sigut incessants nostres peticions a la resta d’institucions, indistintament del color polític». Pel que fa al deute de la Generalitat en inversions i despesa corrent, s’ha reduït al mínim.
Però ha fet bandera de noves reivindicacions, com les ferroviàries: «Torne a fer una crida a totes les administracions públiques, però sobretot al Govern d’Espanya, perquè siga conscient de la rellevància estratègica del Corredor Mediterrani per a Castelló i per a la Comunitat Valenciana. Ha de treballar perquè siga una realitat com més prompte millor, és una reivindicació justa i li inste a posar-se a treballar ja perquè siga una realitat com més prompte millor». L’estació intermodal de mercaderies, una infraestructura essencial, en canvi, està més prop de ser una realitat.
«Castelló segueix sent una ciutat amb una deficient comunicació ferroviària i el caos de Rodalies és inadmissible en ple segle XXI. Des del primer moment vam avisar que el tercer fil no era la solució i l’engegada del fals AVE per part del president Rajoy va fer que tothom s’adonara del que milers d’usuaris pateixen diàriament», ha afegit.
Referent al finançament, ha advocat per impulsar canvis en el sistema, de manera que contemple la realitat dels ajuntaments. «El Govern central ha d’abordar de manera immediata la reforma i adequació de la regla de despesa i fixar criteris raonables d’estabilitat pressupostària». En aqueix sentit, ha exigit que es permeta a les entitats locals que puguen destinar el superàvit per a promoure programes i serveis que demanda la ciutadania en polítiques socials, ocupació, igualtat i joventut, entre uns altres.
Amparo Marco ha destacat les oportunitats que oferirà el nou Pla General, ara en la fase d’exposició pública, que «fuig de l’urbanisme de ciment i aposta per l’urbanisme verd, per l’urbanisme sostenible enfront de l’urbanisme especulador». «Estem davant el major repte de la legislatura i de les següents: transformar la ciutat, millorar la qualitat de vida dels castellonencs i oferir una seguretat jurídica que genere oportunitats». Un Pla General que, ha afegit, retorna espais a la ciutadania, incorpora la perspectiva de gènere i aposta per la mobilitat sostenible.
Marco ha exposat les claus de la gestió municipal per a «convertir l’Ajuntament en motor per a reactivar l’economia i ajudar al sector privat a dinamitzar-se». En eixe sentit, ha posat com a exemple l’estadística de la desocupació, que al juny de 2015 sumava 18.000 aturats i ara ha baixat fins als 14.000. El sanejament financer ha permès contenir la despesa i racionalitzar la gestió. El deute viu se situa en 50 milions d’euros, enfront dels 115 milions de 2015. Els fons de tresoreria ascendeixen a 29 milions, quan fa dos anys era d’1,8 milions. Les factures de proveïdors es paguen en 37 dies des que es registren en l’Ajuntament.
Al mateix temps, s’han impulsat inversions per un total de 30 milions d’euros, entre les incloses en el pressupost municipal i les finançades amb fons europeus. En 2018, el ritme inversor continuarà amb una nova fase dels projectes Edusi, un centre per a malalts d’Alzheimer, més diners per a pressupostos participatius, un pla d’accessibilitat, la remodelació de nous edificis municipals (Borrull i Quatre Cantons) i, per primera vegada, l’adquisició d’habitatge social municipal.
Marco ha destacat els beneficis de la segona reforma fiscal empresa pel Govern municipal, amb la reducció de tipus de l’IBI i la reducció dels valors cadastrals, la baixada de la contribució rústica i de l’ICIO, la creació del Consell Municipal d’Inspecció. Malgrat açò, es potenciarà el Pacte Local per l’Ocupació, que s’incrementa un 75%, i augmenta el pressupost de programes d’ocupació propis, com Jornals de Vila, i els subvencionats per la Generalitat. L’emergència social també es reforça. La inversió per habitant serà de 131 euros, enfront dels 69 euros de 2015.
«Castelló és una ciutat de talent. Eixa és la nostra fortalesa i eixe és el resultat dels milers de talents individuals que ens fan fort en el col·lectiu. El talent és la suma de les capacitats, del compromís i de l’acció», ha destacat. «El 8 de setembre Castelló va celebrar l’aniversari de la seua fundació. Castelló, 766 anys després, segueix sent futur. Tenim raons per a l’optimisme. Castelló és una terra que sembra futur. I qui sembra futur arreplegarà, necessàriament, prosperitat», ha conclòs.