Segons el conseller, «aquesta edició reuneix propostes sonores i transversals del panorama estatal i internacional, que suposen un referent a escala europea per als experts d’aquest sector musical, però que volem que siga també un referent per a tots els públics».
En aquest sentit, el responsable de Cultura de la Generalitat ha fet èmfasi que «per a aconseguir-ho, el primer que hem fet ha estat augmentar-ne el pressupost.
En aquesta edició, per part de Cultura de la Generalitat, s’ha incrementat el pressupost fins als 165.000 euros, entre organització, programació i promoció que, a més de l’aportació econòmica de l’Ajuntament de València i el que li correspon a l’INAEM, suma un total aproximat de 235.000 euros, el més alt de la trajectòria del festival».
En relació a l’obertura del festival al públic en general, Marzà ha destacat l’exposició commemorativa dels 40 anys d’Ensems, que s’inaugura el dijous 13 d’abril a La Nau de la Universitat de València «per a donar a conéixer la trajectòria d’aquest festival durant quatre dècades i l’empremta que ha deixat durant aquest temps en l’experimentació sonora, tant en el nostre àmbit com a escala internacional».
Així mateix, una de les novetats d’aquesta edició ha estat la programació de la peça ‘Tocatico-Tocatà’, de Carles Santos, dirigida al públic infantil i que està programada durant tres dies.
En relació a Carles Santos, Marzà ha declarat que «dediquem obertament aquesta edició a l’artista, músic i compositor valencià de primer ordre que ens va deixar fa poc, però que ens ha nodrit amb un llegat enorme, ja que ha obert molts d’aquests camins de l’escolta. Li farem un concert-homenatge el 20 d’abril al Centre del Carme. Un concert protagonitzat per 5 dones que van seguir Carles Santos en diversos moments de la seua trajectòria».
El conseller ha destacat el treball de formació musical que suposa un espai sonor com Ensems: «És més que un festival, és també una plataforma que reuneix l’exploració sonora mitjançant els ‘workshops’ i les trobades de composició. A més, hem incidit en una participació més elevada als espectacles que hem programat dels músics de base que estudien als nostres conservatoris i també dels que formen part de bandes de música».
‘Trinquetíssim’
Ensems s’ha inaugurat al trinquet de Pelayo de València amb la peça ‘Trinquetíssim’, encomanda explícitament pel festival al compositor valencià Jesús Salvador Chapi. Aquesta obra, que està escrita per a percussionistes, ha estat interpretada pel grup Amores, per alumnes dels conservatoris de música de València i Torrent i per dues jugadores de pilota valenciana, Mònica i Andrea.
Segons Marzà, «l’inici del festival el fem a la catedral de la pilota valenciana. Potser us pregunteu quina relació té un festival d’exploració de la sonoritat amb el trinquet de Pelayo. Molta, perquè ací es genera sonoritat a colp de pilota. Prenent això com a referència, hem unit esport, tradició i música de nova creació».
El festival Ensems
Sota el lema «Camins de l’escolta», Ensems pretén que la ciutadania s’aprope a la música de nova creació i les noves tendències sonores experimentals, amb la convicció que les propostes presentades en aquesta edició no deixaran indiferent ningú.
La presentació de propostes de música teatral, ‘performance’, art sonor, instal·lacions sonores i la inclusió de grups de música experimental punters a escala europea, a més de l’ocupació d’espais poc tradicionals per a la interpretació musical, com el trinquet de Pelayo, la plaça del Patriarca, el claustre de La Nau o el claustre gòtic del Centre del Carme, persegueixen l’objectiu d’apropar al més ampli espectre possible de públic propostes sonores que semblaven dirigides només al públic més especialitzat.
Ensems suposa un element fonamental a l’hora de posicionar el territori valencià als circuits més innovadors i a l’avantguarda de les programacions musicals de nova creació a Europa i al món.
És una clara aposta de Cultura de la Generalitat per esdevindre un gran ‘hub’ que promou l’I+D+i de les creacions musicals, en què tenen cabuda tot tipus de manifestacions sonores i que té un alt valor en relació al desenvolupament i la consolidació de les indústries culturals i sonores valencianes, de manera que es pose de relleu el seu paper fonamental com a generadores de riquesa econòmica i valor intangible.
Tota la informació d’Ensems en http://www.ensems.com