El regidor Giuseppe Grezzi anima les entitats que demanen un eix per als vianants en Cardenal Benlloch i Eduardo Boscá «a obtindre el suport veïnal per a poder portar endavant l’actuació»
El regidor delegat de Mobilitat Sostenible ha assenyalat este dimecres l’habilitació d’un nou eix ciclista a l’avinguda Tres Forques, i nous passos de vianants per a millorar la permeabilitat per a les persones i pacificar el trànsit en el seu entorn com a principals tasques de l’agenda immediata del servei de Mobilitat Sostenible. Grezzi ha oferit una roda de premsa telemàtica, en la qual ha fet balanç de la conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament i els nous usos del carrer Colón després dels primers dies d’operativitat.
«Es tracta d’un projecte reclamat històricament pels veïns, que es va presentar a l’últim procés participatiu i va quedar a pocs vots de ser triat; però, a causa de les necessitats d’un espai públic de major qualitat que faciliten també la reducció de la contaminació com planteja l’actual situació, cal tirar endavant», ha afirmat el regidor.
Grezzi ha realitzat el primer balanç de l’ús dels nous espais per als vianants de la plaça de l’Ajuntament, reconvertida fa poques setmanes. «La conversió en zona de vianants està fent que la ciutadania puga celebrar els carrers, com es pot constatar per tota la gent que hi ha en totes les franges horàries: xiquets jugant, famílies, persones que practiquen esport, majors que es queden a gaudir de l’entorn… i amb molts menys sorolls i fums», ha afirmat l’edil, que ha recordat que fins ara passaven 10.000 cotxes. «Hem canviat esta xifra de vehicles per 12.000 metres quadrats d’àrees per als vianants», ha subratllat.
Esta actuació inicial en la plaça de l’Ajuntament, ha recordat Grezzi, es completarà mitjançant una segona fase, i forma part d’un pla molt més ampli, el Pla Respira, «un programa que inclou totes les actuacions d’humanització, de millora de l’accessibilitat i recuperació de l’espai públic, l’increment de la qualitat de l’aire, la reducció del soroll, i un augment molt notable de metres quadrats de zones per als vianants que s’aconsegueixen amb aqueix projecte que està en marxa des de fa més de 4 anys».
LA NOVA LÍNIA C1 DE L’EMT
El regidor ha parlat també sobre la posada en marxa de la nova xarxa de l’EMT, i ha informat que, des que va començar a operar la nova línia C1, un total de 11.604 persones l’han utilitzada, i s’ha registrat el seu major ús en la franja horària de les 10.00 a les 13.00 hores. La regularitat mitjana, a dia de hui, és del 100%, amb una freqüència de 5 minuts, i un servei general d’autobusos al 80% per efectes de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat. Grezzi ha destacat que el 37% de les persones usuàries de la nova línia fan transbord des d’altres línies, és a dir, un de cada tres viatges, «la qual cosa reflecteix la naturalitat amb què les persones usuàries de l’EMT realitzen esta operació. Cal apuntar, no obstant això, que en l’actualitat l’EMT està registrant una mitjana pròxima als 80.000 viatgers per dia (laborable), la qual cosa suposa un 25% de la mitjana habitual per estes dates», ha afegit.
PETICIÓ D’ENTITATS SOBRE CARDENAL BENLLOCH
Durant la roda de premsa, els periodistes han preguntat al regidor sobre l’acció impulsada per diverses entitats socials de la ciutat respecte una possible conversió en zona de vianants de l’eix Eduardo Boscá-Cardenal Benlloch. Grezzi ha manifestat la seua «satisfacció pel fet que l’Ajuntament reba peticions d’este tipus, dirigides al Servei de Mobilitat: després de la irrupció de la pandèmia del Covid, se subratlla la importància del treball de recuperació d’espai públic impulsat fa cinc anys», ha afirmat. Per això, ha animat les entitats sol·licitants a «aconseguir la suma per a la seua petició de les entitats veïnals de la zona. D’haver-hi un consens ciutadà suficient per a abordar l’actuació estarem encantats d’estudiar-la i portar-la endavant», ha assegurat.
Quant a les preguntes sobre la compra de les jardineres de la plaça de l’Ajuntament, el regidor ha recordat als periodistes que quan un projecte es trau a licitació «algunes especificacions són obligatòries (d’incomplir-se les ofertes es descarten) i unes altres són puntuables (i no eliminatòries), i amb totes es fa una baremació». «En el cas de l’empresa valenciana que va acabar obtenint la licitació -ha detallat- va obtindre una puntuació de 25 punts de 30, precisament perquè no incloïa algunes de les especificacions puntuables; i així es constata en l’informe de valoració. De la mateixa manera, una vegada es va començar a treballar amb l’empresa, es va negociar amb ella perquè millorara la qualitat del formigó de cara a evitar filtracions, la qual cosa va entrar en el 10% de les modificacions que permet la llei». Grezzi ha subratllat que «tota la informació i dades de compres han sigut públics des del principi, i tothom ha tingut accés. Es pot mentir sobre això però les mentides tenen molt poc recorregut. De fet, ja no van acompanyades ni de denúncies, perquè són acusacions sense base legal i només generen sobrecostos innecessaris per despeses jurídiques a les arques municipals».
Finalment, el regidor ha fet un repàs dels pròxims projectes de l’agenda de la Regidoria, com ara la millora de l’accessibilitat en diferents zones de la Devesa del Saler, la licitació de l’ORA (aparcaments per a residents, plataforma integral smart per a la gestió de l’aparcament…) o les obres del futur carril bici de la Gran Via Ferran el Catòlic i l’avinguda de l’Institut Obrer, projectes que es preveu posar en marxa en breu, només que culminen els seus respectius processos d’adjudicació.
Disposem de material gràfic i tall de veu.
VALÈNCIA, MIÉRCOLES 27 DE MAYO DE 2020
El concejal Giuseppe Grezzi anima a las entidades que piden un eje peatonal en Cardenal Benlloch y Eduardo Boscá «a obtener el respaldo vecinal para poder llevar adelante la actuación»
MOVILIDAD SOSTENIBLE IMPULSA UN EJE CICLISTA Y MEJORAS PEATONALES EN LA AVENIDA TRES FORQUES
El concejal delegado de Movilidad Sostenible ha señalado este miércoles la habilitación de un nuevo eje ciclista en la avenida Tres Forques, y nuevos pasos de peatones para mejorar la permeabilidad peatonal y pacificar el tránsito en su entorno como principales tareas de la agenda inmediata del servicio de Movilidad Sostenible. Grezzi ha ofrecido una rueda de prensa telemática, en la que ha hecho balance de la peatonalización de la plaza del Ayuntamiento y los nuevos usos de la calle Colón tras los primeros días de operatividad.
“Se trata de un proyecto reclamado históricamente por los vecinos, que se presentó al último proceso participativo y quedó a escasos votos de salir elegido; pero, debido a las necesidades de un espacio público de mayor calidad que faciliten también la reducción de la contaminación como plantea la actual situación, es preciso sacar adelante”, ha afirmado el concejal.
Grezzi ha realizado el primer balance del uso de los nuevos espacios peatonales de la plaza del Ayuntamiento, reconvertida hace pocas semanas. «La peatonalización está haciendo que la ciudadanía celebre las calles, como se puede constatar por toda la gente que hay en todas las franjas horarias: niños jugando, familias, personas que practican deporte, mayores que se quedan a disfrutar del entorno… y con muchos menos ruidos y humos», ha afirmado el edil, que ha recordado que hasta ahora pasaban 10.000 coches. «Hemos cambiado esta cifra de vehículos por 12.000 metros cuadrados de áreas peatonales», ha subrayado.
Esta actuación inicial en la plaza del Ayuntamiento, ha recordado Grezzi, se completará mediante una segunda fase más adelante, y forma parte de un plan mucho más amplio, el Plan Respira, «un programa que incluye todas las actuaciones de humanización, de mejora de la accesibilidad y recuperación del espacio público, el incremento de la calidad del aire, la reducción del ruido, y un aumento muy notable de metros cuadrados de zonas peatonales que se consiguen con ese proyecto que está en marcha desde hace más de 4 años».
LA NUEVA LÍNEA C1 DE LA EMT
El concejal ha hablado también sobre la puesta en marcha de la nueva red de la EMT, y ha informado que, desde que empezó a operar la nueva línea C1, u n total de 11.604 persones la han utilizado, y se ha registrado su mayor uso en la franja horaria de las 10.00 a las 13.00 horas. La regularidad media, a fecha de hoy, es del 100%, con una frecuencia de 5 minutos, y un servicio general de autobuses al 80% por efectos del estado de alarma y las restricciones de movilidad. Grezzi ha destacado que el 37% de las personas usuarias de la nueva línea hacen transbordo desde otras líneas, es decir, uno de cada tres viajes, «lo que refleja la naturalidad con que las personas usuarias de la EMT realizan esta operación. Cabe apuntar, no obstante, que en la actualidad la EMT está registrando una media cercana a los 80.000 viajeros al día (laborable), lo que supone un 25% de la media habitual por estas fechas», ha añadido.
PETICIÓN DE ENTIDADES SOBRE CARDENAL BENLLOCH
Durante la rueda de prensa, los periodistas han preguntado al concejal sobre la acción impulsada por diversas entidades sociales de la ciudad respecto una posible peatonalización del eje Eduardo Boscá-Cardenal Benlloch. Grezzi ha manifestado su «satisfacción por el hecho de que el Ayuntamiento reciba peticiones de este tipo, dirigidas al Servicio de Movilidad: tras la irrupción de la pandemia del Covid, se subraya la importancia del trabajo de recuperación de espacio público emprendido hace cinco años», ha afirmado. Por ello, ha animado a las entidades solicitantes a «conseguir la suma para su petición de las entidades vecinales de la zona. De haber un consenso ciudadano suficiente para abordar la actuación esteremos encantados de estudiarla y llevarla adelante», ha asegurado.
En cuanto a las preguntas sobre la compra de los maceteros de la plaza del Ayuntamiento, el concejal ha recordado a los periodistas que cuando un proyecto se saca a licitación «algunas especificaciones son obligatorias (de incumplirse las ofertas se descartan) y otras son puntuables (y no eliminatorias), y con todas se hace una baremación». «En el caso de la empresa valenciana que acabó obteniendo la licitación –ha detallado- obtuvo una puntuación de 25 puntos de 30, precisamente porque no incluía algunas de las especificaciones puntuables; y así se constata en el informe de valoración. Del mismo modo, una vez se empezó a trabajar con la empresa, se negoció con ella para que mejorara la calidad del hormigón de cara a evitar filtraciones, lo que entró en el 10% de las modificaciones que permite la ley». Grezzi ha subrayado que «toda la información y datos de compras han sido públicos desde el principio, y todo el mundo ha tenido acceso. Se puede mentir sobre ello pero las mentiras tienen muy poco recorrido. De hecho, ya no van acompañadas ni de denuncias, porque son acusaciones carentes de cualquier base legal y solo generan sobrecostes innecesarios por gastos jurídicos a las arcas municipales ».
Finalmente, el concejal ha hecho un repaso de los próximos proyectos de la agenda de la Concejalía, como la mejora de la accesibilidad en distintas zonas de la Dehesa del Saler, la licitación de la ORA (aparcamientos para residentes, plataforma integral smart para la gestión del aparcamiento…) o las obras del futuro carril bici de la Gran Vía Fernando el Católico y la avenida del Instituto Obrero, proyectos que se prevé poner en marcha en breve, nada más que culminen sus respectivos procesos de adjudicación.
Disponemos de material gráfico y corte de voz.
www.valencia.es