La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que «solament una ciutadania educada i empoderada en els seus drets i llibertats, i també en les seues coresponsabilitats i obligacions cap a la societat, podrà ser capaç de fer front als complexos canvis socials, econòmics i ambientals als quals estem assistint, així com assegurar el millor futur per a elles i ells i per al planeta. Perquè un poble culte és un poble que mai ningú podrà tiranitzar».
Oltra ha participat juntament amb el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la III Jornada de Participació i Intercanvi de la Comunitat Educativa «Edusiona’t: els drets humans», que s’ha celebrat en el Palau de Congressos de Castelló.
El conseller, per la seua part, ha explicat que «som conscients que la lluita pels drets humans requereix de voluntat política. Per això, la nostra tasca com a gestors és posar les estructures de poder al servei de la consecució d’aquests drets».
En el seu discurs, la vicepresidenta també ha volgut felicitar a «tota la comunitat educativa per la seua implicació» per a millorar el sistema educatiu. Precisament, ha comentat, aquesta jornada servirà com a fòrum de debat per a avançar en l’educació dels drets humans, «segurament el monument ètic més important de la humanitat», ha recalcat.
Oltra ha expressat la seua preocupació per el «preocupant retrocés» en drets humans al que s’està assistint a Europa amb la retallada de drets amb la crisi com a excusa». Per això, ha remarcat, educar en drets humans «és crear ciutadans i ciutadanes responsables i lliures».
La jornada ha acollit vora 600 persones, entre docents, famílies, entitats i institucions, als quals el conseller ha agraït la seua tasca per promoure aquests valors. A més, ha destacat la importància dels centres educatius en matèria de foment dels drets humans, ja que «són un canal perfecte per a transmetre a les generacions més joves la universalitat d’aquests drets i per a mostrar a l’alumnat que hem de ser implacables en la lluita contra les discriminacions i la desigualtat».
La jornada ha començat amb la conferència inaugural «Juguem i aprenem: educar en la no-violència», a càrrec de la docent Hanan Al Hroub, mestra palestina i Global Teacher Prize 2016, i Doora Al Hroub, estudiant de Ramallah (Palestina).
Durant tota la jornada, al vestíbul de l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló ha estat present una mostra d’entitats que treballen en els drets humans i l’educació. En les jornades s’ha presentat també el Mosaic dels Drets Humans, un mural audiovisual confeccionat amb clips gravats per l’alumnat de tot el territori valencià i que commemora el 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans de les Nacions Unides.
L’objectiu global de la jornada és compartir els interessos i preocupacions sobre drets humans dels professionals de l’educació, especialment de les ONGD que duen a terme projectes educatius, mostrar el treball que fan les entitats educatives del nostre territori i reflexionar sobre els reptes de l’educació en el segle XXI.