Cano: “El comportament de la ciutadania ha estat exemplar, perquè ha integrat que era la primera barrera per a la lluita contra el coronavirus”
Protecció ciutadana valora “positivament” el comportament de la ciutadania en l’estat d’alarma i prepara protocols d’actuació per a un futur repunt
El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha informat este matí en una videoconferència als mitjans de comunicació de les actuacions realitzades durant l’Estat d’Alarma. La valoració que ha realitzat el regidor, pel que fa a seguretat ciutadana, ha sigut “molt positiva” perquè “en línies generals el comportament de la ciutadania ha estat exemplar. La societat valenciana ha integrat que el seu comportament era la primera barrera per a la lluita contra el coronavirus”. Els servicis de la Policia Local que major evolució ha experimentat en la pandèmia han estat els relacionats amb la Policia Administrativa amb un total de 26.222 accions durant l’Estat d’Alarma.
Aarón Cano ha valorat la pandèmia de la COVID-19 com “una de les èpoques més dures que un mai s’imagina viure”, i encara que ha reconegut que “no estàvem preparats per a esta crisi” ha destacat la reacció del consistori ja que “encara que hi ha elements millorables, la reacció local ha estat molt bona. Així si vinguera una nova situació de coronavirus tindríem més capacitats per a afrontar-la perquè sabem ja a què ens enfrontem”. En este sentit, el regidor ha avançat que “estem treballant protocols d’actuació futurs ja que no pensem que el coronavirus ha acabat amb l’Estat d’Alarma”. “El més dolorós són els 248 morts que es xifren a la ciutat de València i que esperem que no siguen més perquè són molts”, ha agregat.
0630 Comparativa servicis 2019 – 2020
El regidor de Protecció Ciutadana ha posat en valor “l’activació del Pla Territorial d’Emergències de València” des que es decretara l’Estat d’Alarma, un pla que es va aprovar de manera definitiva en l’última sessió plenària. “Això ens demostra que estàvem preparats per a les emergències, perquè es va activar de manera automàtica”, ha remarcat Cano, qui ha destacat “el treball col·laboratiu amb l’Exèrcit de Terra que ha estat magnífic, sempre han estat propositius” així com que “hem exercit la capitalitat de la Comunitat Valenciana perquè el paraigües social que hem creat ha generat un efecte de crida positiva, perquè hem vist com València ha respost a les necessitats socials”.
DADES I UN FUTUR ESPAI DE MEDACIÓ POLICIAL ONLINE
Pel que respecta als cossos de Policia Local, els voluntaris de protecció civil i bombers, Cano ha reiterat “la dedicació absoluta de tots ells ha estat fonamental per a la gestió d’una situació tan difícil com esta, sense ells no hauria estat possible. Han anat més enllà dels seus horaris i obligacions per a preservar la seguretat de la ciutat de València i garantir els drets dels valencians i les valencianes”. Mentre que el treball del cos de bombers “ha estat similar en número i forma als de l’any passat i no han experimentat un repunt durant la pandèmia”; el treball dels voluntaris de protecció civil s’han multiplicat, concretament han estat presents segons Cano en un total de 370 accions dels servicis socials i de sanitat durant l’Estat d’Alarma.
En un altre ordre de coses, la Policia Local ha dut a terme durant l’Estat d’Alarma 2.490 controls de trànsit, 305 actes a locals, 14.011 actes a persones i un total de 21 detencions. Cano ha recordat que les denúncies a locals i persones són tramitades per la delegació del Govern, concretament del Ministeri de l’Interior, que és qui té la potestat per a sancionar o no. Unes xifres que Cano ha manifestat que “són proporcionades i normalitzades per a una ciutat com la de València”. Una de les xifres més ressenyables és que els conflictes veïnals s’han incrementat fins a un 82% durant la pandèmia, la majoria d’ells generats per molèsties de soroll, que han necessitat de “la mediació de la Policia Local”.
Sobre la mediació de la Policia Local, fonamental en l’Estat d’Alarma, Cano ha avançat que conforma l’inici de “un futur espai de mesurament policial online per a solucionar conflictes que encara que siguen menors si no es pal·lien poden generar més i que s’enquisten. El que busquem és que la mediació del conflicte siga lo més ràpida possible”. Un cos de la Policia Local que Cano ha apuntat que “han estat protegits. Hem lliurat més de 100.000 equips de protecció individual i només hi ha hagut 7 casos de coronavirus en la plantilla de Protecció Ciutadana de l’Ajuntament, dels quals només 1 ha estat un contagi en el centre de treball que demostra que els protocols que vam establir han funcionat a la perfecció”.
Pel que fa a l’evolució que ha experimentat els servicis de la Policia Local de València, comparant setmanes abans i després de l’Estat d’Alarma, es comprova que es multipliquen els relacionats amb la Policia Administrativa (propostes de sanció per incompliments del Reial decret 463/2020, pel qual es va aplicar l’Estat d’Alarma, el 14 de març de 2020). Mentre que de l’1 de gener al 14 de març de 2020 es van registrar un total de 7.616, aquestes xifres es van incrementar fins a les 26.222 durant l’Estat d’Alarma, des del 14 de març fins al 21 de juny.
La declaració de l’Estat d’Alarma va tenir una gran influència en els servicis de Policia Administrativa, passant de 832 servicis relacionats a la sala del 092 en la setmana precedent a 1.600 en la primera setmana de l’Estat d’Alarma; a 2.131 a la següent setmana i a 2.290 en els següents set dies. La màxima es va aconseguir la setmana 19 de l’any quan la sala 092 registre 2.473 servicis per a començar a descendir just la setmana després que coincidix amb l’inici de la desescalada. El notable increment dels servicis de Policia Administrativa xoca amb la resta de servicis, que, van descendir de forma generalitzada. En este sentit altres categories de la sala 092 es van reduir dràsticament com el servici de trànsit o el de seguretat ciutadana, motivats pel confinament de la ciutadania en els seus domicilis. També és clarificador el concepte d’actes en la via pública que cauen des de 448 abans de l’Estat d’Alarma a un total de 63 des que es declara.
En un altre ordre de coses, els districtes que més incompliments han registrat al Reial decret 463/2020 quant a ordre de persones han estat: Poblats Marítims, Quatre Carreres, Benicalap i Ciutat Vella. Pel que fa a incompliments de locals destaquen Ciutat Vella i Poblats Marítims. Així mateix, els conflictes veïnals es van incrementar en un 82% durant l’Estat d’Alarma, dels quals el Servici de Mediació va aconseguir resoldre de manera satisfactòria un 79%. Les anomenades a sala de 092 també han tingut un augment significatiu, especialment en la primera setmana de l’Estat d’Alarma passant de 6.104 anomenades a 8.610 crides, moltes d’elles per a resoldre els dubtes de la ciutadania després de la declaració de l’Estat d’Alarma: per a després caure fins a 5.831 crides i tenir altres repunts coincidint amb canvis de fases.
PROTOCOL POST COVID-19
El regidor de Protecció Ciutadana ha insistit que “el coronavirus ha arribat per a quedar-se, encara que no sabem per quant temps”. És per això que des de la regidoria que lidera “estem treballant amb un nou protocol per a organitzar la plantilla i les seues rutines i així poder actuar en un hipotètic repunt, que ja sabem com fer-ho”. En primer lloc s’habilitarà fins al mes de desembre un horari nou i específic per a la plantilla de la Policia Local i “després ja veurem”.
En última instància Cano ha fet referència a l’increment de denúncies per violència de gènere després de la finalització de l’Estat d’Alarma i que “són dades similars als que teníem el mes de gener”. L’edil ha confirmat que “el grup GAMA i la Policia Local tenen la impressió que el que ha succeït durant la pandèmia és un embalsament, ja que per la mobilitat restringida era més complicat denunciar”. “Volem analitzar les dades bé, tenir totes les dades possibles i comprovar si és una cosa extraordinària o normal. El Grup GAMA ja està treballant en això”, ha conclòs.