Els representants de Compromís en Congrés i Senat destaquen que «després d’anys de diputats que baixaven el cap en arribar a Madrid, ara comencen a veure normal que es plantegen insistentment els problemes valencians en ambdues càmeres»
A preguntes d’assistents, Sorlí destaca iniciatives com aconseguir que s’inicie el canvi de nom del Congrés; Mulet la retirada de la iniciativa del Corredor Central i Navarrete, el reforç de l’oficina del DNI a Vinaròs
«Per primera vegada hi ha representants valencians a Madrid que no van a baixar el cap i que porten al Congrés i el Senat els problemes del nostre territori, de falta de finançament i d’infraestructures, de que els nostres jubilats cobren per sota de la mitjana estatal, dels problemes de les nostres taulelleres, de l’exportació de cítrics…». Així ho van manifestar la Diputada de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, el senador Carles Mulet i el senador Jordi Navarrete en l’assemblea oberta de Compromís de la Plana Alta-Alcalatén celebrada esta setmana en què els representants estatals de la coalició van rendir compte de la seua tasca davant militants, simpatitzants i ciutadania en general.
Aquest model d’assemblea, amb càrrecs públics que expliquen la labor realitzada, Compromís pretén donar més veu a la militància i a la ciutadania. De fet, després de la participació dels representants estatals, la pròxima assemblea oberta de Compromís reunirà als diputats autonòmics de la circumscripció perquè detallen la seua acció política i línies a seguir.
Com a balanç de la faena realitzada, tant Sorlí com Mulet i Navarrete van explicar que «al principi sorprenia molt que es parlara de qüestions valencianes i castellonenques, hi havia, i encara n’hi ha un desconeixement de la nostra realitat, de les nostres mancances però ara comencen a veure normal que, en cada intervenció es pose sobre la taula problemes de les nostres comarques: els Rodalies al Maestrat, la pífia del Castor; els problemes de despoblament de l’interior…», van explicar Mulet i Sorlí.
A preguntes dels militants, els representants de Compromís a Madrid van destacar «xicotets grans assoliments entre vetos sistemàtics i la insistència per silenciar les nostres propostes. En aquest sentit, Sorlí va posar en valor la seua participació en negociacions per a aconseguir inversions contra la violència de gènere. «Sorprenia a Madrid que consultàrem les decisions a València, perquè això ningú ho havia fet abans. Fins ara tot es decidia només a Madrid». També va destacar el canvi, encara en tramitació, del nom del Congrés perquè siga inclusiu, proposta que ha aconseguit suport majoritari en el Congrés malgrat les crítiques inicials. «Poder dir-li al ministre directament que el del Castor ha sigut una estafa i un nyap és traslladar el pensar de les nostres comarques a Madrid», va explicar Sorí.
Per la seua banda, Mulet va subratllar que «en un senat que estava silenciat ja saben que, en qualsevol intervenció, o Navarrete o jo intervindrem per a plantejar les qüestions valencianes. Tant és així que som l’únic grup al que se’ns ha tallat una pregunta al President del Govern, fins i tot som els únics que, excepte una intervenció de Lerma cada dos anys, hem fet treballar als traductors del Senat perquè intervenim en la nostra llengua sempre que el reglament ho permet». Malgrat tot açò, afig Mulet, «s’han aconseguit frenar iniciatives com la proposta de Corredor Central del PSOE i s’han impulsat canvis de memòria històrica en tot l’Estat, de fet ens hem convertit en el grup al que molts col·lectius de tot l’Estat que se senten desprotegits acaben per recórrer».
Per la seua banda, Navarrete va destacar alguns assoliments com «l’obertura de l’oficina del DNI a Vinaròs». «Em va tocar dir-li al ministre que faltava a la veritat quan deia que hi havia oficina del DNI i, curiosament, en 15 dies es va engegar el servei i es van traslladar funcionaris. Després em va tocar insistir mesos perquè s’activara el servei de cita prèvia virtual, que tampoc estava activat. Són xicotets passos, però que demostren el desconeixement de Madrid sobre la nostra realitat i alguns fruits del nostre treball».
L’acte, presentat pel portaveu comarcal de Compromís i diputat provincial, Pau Ferrando va aconseguir un ple absolut de la seu de Comrpomís a Castelló amb militants de tota la comarca. La intenció de Compromís, va explicar Ferrando, és repetir la iniciativa amb diputats autonòmics d’aquí a unes setmanes i, més endavant fer-ho amb diputats provincials i edils dels municipis. Ferrando va recordar que «és un acte obert en el qual, també en les pròximes edicions, tindran veu ciutadans amb inquietuds polítiques podran participar, formular preguntes i peticions».