L’acord d’Alcaldia s’aprova amb propostes de PP i Ciutadans, que donen suport a la creació d’este nou òrgan, i l’alcalde insta a tots els grups polítics «per arribar a punts de trobada amb la societat»
La Comissió de Reconstrucció de València elaborarà un pla «basat en el consens i amb la col·laboració de tota la diversitat social de la ciutat per aconseguir una nova normalitat que supere l’actual crisi generada pel coronavirus, amb actuacions inclusives i sostenibles, i que milloren de forma significativa la normalitat anterior a la pandèmia», segons ha assegurat hui l’alcalde de València, Joan Ribó, durant la sessió plenària que s’ha celebrat, amb caràcter extraordinari, per aprovar la creació d’esta comissió.
Este òrgan estarà format per cinc membres, un per cada grup municipal, amb vot ponderat en funció de la seua representació al Ple. Es reunirà setmanalment a l’Hemicicle, sota la presidència de l’alcalde, i la vicepresidència d’un regidor o regidora dels grups de l’Oposició. La primera reunió es convocarà immediatament i se celebrarà en els pròxims set dies. Totes les sessions tindran caràcter públic i estaran obertes a la ciutadania i als mitjans de comunicació a través de la seua retransmissió en directe, a excepció de petició expressa de qui comparega: responsables d’altres entitats públiques, col·legis professionals, organitzacions sindicals i empresarials així com persones expertes en els distints temes que es tractaran. Finalment, en el termini d’un mes i mig prorrogable, haurà de presentar les seues conclusions al Ple, perquè la corporació debatrà i vote.
Així es desprén de l’acord d’Alcaldia que ha incorporat, parcialment o totalment, esmenes del Partit Popular i de Ciutadans, i que ha sigut aprovat amb el suport de tots els grups polítics, amb l’excepció de Vox, que s’ha abstingut.
L’alcalde Joan Ribó ha defés «que tots els grups polítics treballen junts en la recerca de solucions comuns per fer front a la crisi econòmica i social provocada per la COVID-19», en el transcurs d’un ple celebrat amb les mesures de seguretat adequades, davant de 21 regidors i regidores, que han participat presencialment, i d’altres 12 que ho han fet per videoconferència.
«No es tracta que ningú renuncie als seus posicionaments polítics i ideològics. Tots els grups els tenim i tots estem fermament convençuts de què són els millors per a la nostra societat. Malgrat açò, es tracta de trobar punts en comú entre nosaltres i els representants de la societat valenciana que facen avançar a la nostra ciutat en estos moments tan crítics», ha subratllat el primer edil, conscient «de què sembla evident que estos punts d’acord no els trobarem en aquelles zones on discrepem de forma habitual ni tampoc augmentant la tensió dialèctica en els nostres debats».
RIBÓ: «NO ÉS MOMENT DE CONFRONTACIONS»
D’esta manera, i després d’aclarir que l’objectiu de l’Alcaldia «és defendre que no és moment de confrontacions», Joan Ribó ha manifestat que, segons l’acord del passat Ple, «els pactes hauran de basar-se en tres eixos fonamentals: Salut de les persones, reactivació econòmica i drets socials i en dos principis bàsics». «Per això -ha afegit- continuarem amb el treball per no deixar a ningú enrere mitjançant els necessaris mecanismes d’inclusió i amb actuacions sostenibilitat tenint en compte els límits del planeta i el repte del canvi climàtic. Eixos que podríem resumir en una paraula: Sostenibilitat tant a escala social com en l’àmbit mediambiental».
L’alcalde Joan Ribó ha aprofitat els cinc minuts de la seua primera intervenció per recordar que durant el primer Ple que va celebrar este Ajuntament, el passat 26 de març, després de decretar-se l’Estat d’Alarma «aprovàrem de forma consensuada seixanta-sis mesures per a donar una resposta immediata a la situació generada per la pandèmia».
Ribó també s’ha fet ressò del Ple del 30 d’abril, en què es va recolzar la participació de la ciutat de València en la consecució d’uns pactes de reconstrucció estatals i autonòmics com ja estan començant a perfilar-se tant en el Parlament estatal com en les Corts Valencianes. «Va ser una moció del govern que va ser aprovada amb una esmena d’addició del PP»
«L’acord a prendre volem que siga sostenible i que no siga un exercici especulatiu desvinculat de les possibilitats reals dels servicis municipals i del mateix Ajuntament. Per això hem sol·licitat a totes les delegacions que des dels seus coneixements i actuació analitzen els impactes de la Covid-19 i valoren els recursos disponibles dintre de l’àmbit competencial municipal. Al llarg d’esta setmana constituirem la Comissió indicada i plantejarem el pla de treball d’esta», ha destacat l’alcalde, que ha acabat «amb optimisme».
«Si en esta crisi, com qualsevol crisi, som capaços d’actuar adequadament sobre ella, podem aportar avanços significatius per a la nostra ciutat. Podem aconseguir una nova normalitat que supere l’actual crisi però que també millore de forma significativa la normalitat de la qual partim abans de la pandèmia. De tots nosaltres depèn», ha afirmat Joan Ribó que ha volgut concloure el seu torn de rèplica amb una frase feta en castellà que diu »que dos no se pelean si uno no quiere».
«A esta comissió, que hui aprovem, haurem de treballar segons el reglament de Ple i, pe suposat que volem escoltar la societat però, primer anem a organitzar-ho i ajustar-nos als pressupostos. Per això, també treballem les nostres reivindicacions i demanen, per exemple, un fons de suport per al transport públic», ha afegit l’alcalde en assegurar «que no és moment de barallar-se ni de discutir amb frases agressives. Este alcalde i el seu govern no tenim temps de discutir, tenim coses molt més importants que fer», ha sentenciat.
El debat generat per este punt, segons el reglament del Ple municipal, l’ha encetat el portaveu del grup municipal Vox, José Gosálbez, qui tot i que s’ha abstingut en la votació per a ratificar la inclusió del tema en l’ordre del dia, ha argumentat que esta comissió «és necessària perquè s’investiguen les causes d’esta pandèmia», i ha defés «que tots els acords d’este òrgan hauran de ser controlats pel Ple». Gosálbez ha assegurat que les prioritats del seu grup són salvar vides i impulsar l’activitat econòmica, així com a la reducció de partides pressupostàries no necessàries.
Seguidament, el portaveu del grup Ciutadans, Fernando Giner, que ha donat suport a la comissió, ha demanat «que este òrgan siga un fòrum per a tota la societat civil, i escolte la veu de tots els valencians i valencianes, dels experts que ara mateix són totes aquelles persones que no arriben a final de mes o els comerços que es debaten entre obrir o no les seues portes». A més, ha afegit Giner, «les conclusions d’esta comissió han d’estar quantificades perquè els comptes municipals puguen assumir les actuacions necessàries davant l’emergència, i així amb un diagnòstic clar de les afeccions de l’epidèmia i la crisi per barris ser pràctics».
En nom del Partit Popular, la seua portaveu, María José Catalá, ha recordat que esta comissió «es va plantejar des del consens», i ha lamentat que al Ple de hui «s’ha presentat en un inici com una proposta de l’alcalde sense esmenes». «Afortunadament, el reglament ens empara, i per això defensem que la comissió no que es convertisca en una eina per a blanquejar iniciatives com ara la manca de proves que ha agreujat la situació de l’hostatgeria». «La realitat d’esta ciutat és més de 10.000 persones en l’atur, en una situació econòmica que ha afectat a més de 65.000 treballadors. «Som lleals però no submisos», ha emfatitzat.
La portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, que ha iniciat el seu parlament amb un record per a totes les persones que han perdut un ser volgut i paraules d’agraïment per a qui treballa en primera línia per fer front a esta pandèmia, ha ressaltat «que esta actitud hauríem de traslladar-la a la política i superar els prejudicis». D’esta manera i amb una evocació al polític espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba, «que deia que si no s’arriba a un acord és perquè hi ha que vol viure del conflicte», Gómez ha instat als regidors i regidores «perquè formen part de la reconstrucció de la ciutat, sense excuses, perquè es puguen executar mesures de forma immediata i que s’incremente la participació». «Des de l’administració tenim molt de treball i hem de pensar en tots i totes
En la mateixa línia s’ha manifestat, com a portaveu de Compromís, el regidor Carlos Galiana, qui ha reiterat «que estem en un moment de mostrar el tarannà polític de treballar per la ciutadania». Galiana primer ha reproduït «les paraules de llealtat que va pronunciar María José Catalá (PP) al Ple d’investidura de l’actual corporació», i ha aclarit «que ara té l’oportunitat de mostrar a la ciutadania que estem units». El portaveu de Compromís també s’ha dirigit a José Gosálbes (VOX), a qui li ha demanat propostes, així com a Giner (Ciutadans) per assegurar-li que tota la ciutadania tindrà veu a la comissió. «No demanem un xec en blanc, volem arribar a acords i consensuar», ha assegurat.