L’Ajuntament de València ha conclòs el cens d’avifauna anual que facilita la contracta que s’encarrega del control de la població de coloms i estornells als carrers de València, utilitzant diversos mètodes ètics que van des dels dispensadors de pinsos esterilitzants per als coloms fins a l’ús de làsers o de pirotècnica en el cas dels estornells per a desplaçar-los cap a altres zones. Segons este cens, elaborat a finals del 2021, a la ciutat hi ha 24.758 coloms. Es tracta d’un valor lleugerament inferior al de l’any passat (24.816), el que suposa que es consolida la reducció d’un 34% que es va produir en els dos anys anteriors.
“L’administració de pinso esterilitzant a través de dispensadors ubicats en 16 teulades d’edificis en diferents punts de la ciutat evita que els coloms facen una posta d’ous viables, sent un tractament segur tant per a altres animals com per al medi ambient i aportant resultats tan positius com la reducció d’un 34% de la població de coloms a la ciutat durant estos anys”, ha destacat la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello. La instal·lació de colomars ecològics a diferents punts de la ciutat afavoreix la concentració d’una major quantitat d’exemplars i es controlen els nius substituint els ous de cada posta per ous falsos evitant el naixement de nous colomins i l’augment del nombre d’exemplars a la ciutat.
D’altra banda, la regidora Glòria Tello, també ha destacat que “des de la Regidoria de Benestar Animal fem requeriments als propietaris d’instal·lacions o edificis abandonats o deshabitats perquè realitzen els tancaments dels mateixos de forma correcta per evitar l’accés i el refugi de coloms i evitar així el posterior anidament d’estos animals”.
A més, des de l’Ajuntament, també es realitzen campanyes de conscienciació i sensibilització ciutadana sobre la importància de l’alimentació controlada pels alimentadors al voltant dels colomars ecològics per evitar la dispersió dels exemplars, advertint que el dipòsit de menjar per a animals a qualsevol punt de la ciutat mancant d’autorització específica per a això, suposa una infracció objecte de sanció, segons l’Ordenança de Neteja de Via Pública. La pròxima campanya d’estes característiques es llançarà al mes de març.
Actualment, València disposa d’en els 9 colomars ecològics amb capacitat per a 2.000 exemplars instal·lats als parcs de Vivers, Rambleta, Aiora, Benicalap, Marxalenes, Natzaret, Orriols, Oest i Polifilo. A més, Glòria Tello ha afegit que “fins a la creació de la regidoria de Benestar Animal l’any 2015 a València per controlar la població de coloms es realitzaven captures massives, i els exemplars eren gasejats o es destinaven al tir al colom. Aleshores l’Ajuntament va iniciar un mètode menys cruel. Va instal·lar 16 dispensadors amb pinso esterilitzant als terrats dels edificis municipals on existia una concentració més gran de coloms. Hi ha al Mercat Central, el de Russafa i el del Cabanyal, també als terrats d’alguna comissaria de la Policia Local, com al Marítim, o a diverses biblioteques i a la Catedral. Allí se’ls proporciona aliment de qualitat en dispensadors monitoritzats i vigilats per càmeres”.