Alejandro Ramon i Isabel Lozano han posat en valor la lluita contra la pobresa energètica i han firmat el conveni amb l’Associació d’Empresaris de l’Electricitat per millorar l’atenció a qui més ho necessita
El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, han representat l’Ajuntament de València en la firma d’un conveni amb l’Associació d’Empresaris Instal·ladors Elèctrics, Telecomunicacions i Energies Renovables de València (ASELEC) per col·laborar en l’atenció a les persones en una situació de vulnerabilitat i garantir així el dret a l’energia dels veïns i veïnes de la ciutat. Per agilitzar l’atenció a eixes persones el conveni planteja la creació de la Xarxa d’Empreses Instal·ladores pel Dret a l’Energia.
La nova xarxa la conformaran totes aquelles empreses instal·ladores associades en ASELEC que s’hi adherisquen voluntàriament per defensar el dret a l’energia i la lluita contra la pobresa energètica i que es comprometen a assistir a un taller de formació impartit per l’Oficina de l’Energia. Els seus objectius principals seran redirigir, tant des de l’Oficina de l’Energia de València com des dels servicis socials municipals, els casos identificats com de vulnerabilitat energètica a les empreses adherides a la nova xarxa, així com facilitar una comunicació directa entre les tres parts per a poder posar solució als casos més urgents. La conscienciació sobre la importància de la defensa del dret a l’energia de la ciutadania és altre dels reptes compartits.
“Amb este conveni volem atendre millor a les persones que es troben en una situació de pobresa energètica i que l’atenció siga àgil”, ha explicat Alejandro Ramon, qui ha valorat el conveni com a “molt positiu” en considerar-lo una “ferramenta molt útil per actuar en casos de vulnerabilitat i evitar situacions com ara els talls de subministrament”. Per la seua part, la regidora Isabel Lozano ha posat en valor el treball des dels servicis socials municipals “des de distints fronts per combatre la pobresa energètica i democratitzar l’accés a l’energia de tota la població de la ciutat de València” i ha destacat que “a les nombroses ajudes econòmiques que destinem tots els anys per garantir que cap persona passe fred per no poder pagar una factura, ara sumem este conveni que continua incidint en este treball».
Entre els beneficis contemplats al conveni hi ha un descompte del 20 per cent sobre la tarifa habitual que s’oferirà a les persones en vulnerabilitat energètica per facilitar-los l’accés a l’energia. Es facilita així l’accés a instal·lacions o reparacions elèctriques que són requerides a sovint per les persones que atenen des de Servicis Socials i l’Oficina de l’Energia i es combaten alhora situacions que poden suposar estar molt de temps sense accés a l’electricitat en una llar.
223 famílies en situació de vulnerabilitat ateses
Amb este conveni s’incidix en un aspecte treballat des de Servicis Socials i l’Oficina de l’Energia, on s’han atés les necessitats en 223 llars en situació de vulnerabilitat energètica. “Això suposa un impacte en vora 780 persones”, ha explicat Alejandro Ramon, qui ha detallat que en el 70 per cent dels casos han acudit a l’Oficina de l’Energia redirigits per Servicis Socials.
L’estalvi mitjà gràcies a l’assessorament públic gratuït de l’Oficina de l’Energia se situa en 322 euros a l’any per llar i un 31 per cent de reducció en la factura energètica, a banda de les emissions de diòxid de carboni evitades.