La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha anunciat que la pròxima comissió Informativa de Benestar i Drets Socials, Educació, Cultura i Esports aprovarà donar nom a dos carrers en Natzaret i un a Benimàmet que responen a peticions dels veïns d’estes dos zones de València. Es tracta dels carrers Glòria Caballero Ganosa (activista veïnal) i Juan Castaño Caparrós (investigador del barri de Natzaret), al barri de Natzaret; i del Rector Joaquín Sancho Albesa, a Benimàmet.
“Des de l’Ajuntament de València mantenim diàleg constant amb les associacions de veïns de la ciutat i escoltem les seues propostes per a incorporar personatges destacats dels barris que tenen un consens social per a ser recordats en un carrer a la nostra ciutat. Si fa uns mesos ho vam fer amb els veïns del Cabanyal que ens van proposar reconéixer la Setmana Santa Marinera, la qual ja disposa d’una plaça en este barri, ara ho fem amb els veïns de Natzaret i de Benimàmet”, ha posat en valor la regidora Glòria Tello.
Glòria Caballero Ganosa (València 1966 – 2022) va viure sempre al barri de Natzaret, on desenvolupà pràcticament tota la seua activitat festera, cultural, social i religiosa, va col·laborar amb l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret i amb les altres entitats del barri. Alfonso Tamarit, vidu de Glòria, ha dit que està “molt agraït” i que dóna “les gràcies en nom de la família per este reconeixement”.
Juan Castaño Caparrós (Bera, 1914 – València 2002), era un cristaller que sempre va tindre una gran afició per l’escriptura i la lectura, especialment de la premsa diària. Hereu de l’afició de son pare, va voler continuar el diari que este escriguera i que es va perdre amb la riuada del 57. És l’autor de més de vint articles sobre la història del barri de Natzaret així com també dels corresponents a les seccions “Voces del Comercio y ruidos del pasado” i “Del Grao a Nazaret. Relatos vivos y del pasado” publicats tots ells en el periòdic Natzaret. Destacà pel seu treball d’investigació popular sobre la història del barri, els seus costums i festes i els seus personatges populars. Fruit d’eixe treball callat, pacient, meticulós i exhaustiu va ser la publicació en 1995 del llibre “Natzaret y sus calles”.
El president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Ramon Arqués Grau, ha dit que “rebem agraïts la decisió de l’Ajuntament de València d’assignar el nom de dos persones especialment estimades pel veïnat als carrers de Natzaret. El de Juan Castaño per haver dedicat gran part de la seua vida a descobrir al veïnat la història dels carrers de Natzaret, motiu pel qual va ser triat pels veïns i veïnes de Natzaret amb una elevadíssima puntuació en la consulta popular realitzada l’any 2009 per posar noms als carrers generats en la urbanització de les Moreres. I el de Glòria Caballero –que faltà el passat mes de gener- per haver entregat la seua vida al món de la festa a Natzaret: principalment en la falla Castell de Pop-Aras de Alpuente, en el Centre de Música i en la Confraria del Santíssim Crist”.
D’altra banda, Joaquin Sancho Albesa, (Valdegorfa 1930 – València, 1992), rector de Sant Pius X, va ser ordenat sacerdot a València el 1953, després d’haver cursat els seus estudis al seminari metropolità de Moncada. Va començar el seu ministeri com a capellà del Col·legi San Francisco Javier i en 1954 va ser nomenat coadjutor de la parròquia de Sant Miquel, de Burjassot. Poc més d’un any després va ser destinat com a rector de Cantereria i encarregat de Beniferri; allí es va fer molt popular per la seva acció social i caritativa construint habitatges i una guarderia amb menjador per a xiquets i xiquetes.