L’alcalde, Joan Ribó, i la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, han visitat els punts, que suposen una iniciativa pionera a Espanya
València compta des de hui amb 22 punts de càrrega de vehicles elèctrics en diferents punts de la ciutat, una iniciativa pionera i innovadora, atés que estan instal·lats en fanals i pèrgoles fotovoltaiques, de manera que aprofiten la infraestructura d’energia elèctrica que suposa l’enllumenat públic. L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha assistit este matí a la posada en marxa dels accessos per a la recàrrega, distribuïts per diferents zones urbanes. Tal com ha manifestat Ribó, “es tracta d’un sistema amb molts avantatges, que suposa un pas fonamental per a avançar cap al nostre compromís de fer de València una ciutat descarbonizada en l’horitzó 2030”.
Tal com ha subratllat l’alcalde, “passar d’un sistema de combustió interna o sistema elèctric és fonamental per a descarboniztar les ciutats: el primer que hem de fer és canviar les formes de mobilitat, i els ajuntaments hem de treballar perquè existisquen les infraestructures necessàries perquè qualsevol persona tinga la seguretat que si compra un cotxe elèctric, podrà moure’s lliurement perquè tindrà sistemes de càrrega no únicament a casa seua, sinó en qualsevol punt de la ciutat”. El sistema posat en marxa a València té l’avantatge que en utilitzar els fanals i pèrgoles com a punt de recàrrega, la connexió elèctrica ja està feta. “Per tant, estem davant un aprofitament molt important d’un mecanisme que l’ajuntament té com a obligació, que és il·luminar els carrers perquè la gent puga caminar”, ha subratllat Ribó.
Per part seua, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha indicat que es tracta d’un projecte “pioner”. “València és la primera ciutat on s’instal·la este tipus de carregadors aprofitant la instal·lació elèctrica, ja que, al cap i a la fi l’enllumenat públic és el major desplegament d’energia pública que existeix, i això és una manera d’optimitzar i racionalitzar el recurs que ja tenim a través dels fanals”, ha explicat. Notario ha explicat que este sistema s’està implantant molt en altres països com per exemple, als Països Baixos, i ha conclòs manifestant que “en 2015 comencem a fer un enllumenat públic eficient i sostenible; i ara, a més, serà intel·ligent perquè no sols il·lumina per l’en les hores sense llum solar, sinó que ofereix altres possibilitats com la càrrega del cotxe elèctric”.
Els carregadors estan situats als carrers Amadeu de Savoia (en l’edifici municipal de Tabacalera), on s’han habilitat quatre carregadors en dos fanals i un total de 28 kW de càrrega simultània; carrer del Pintor Vilar (zona carrer Alboraia), Conde Altea, 28 (Cánovas), carrer del General Sanmartín, 7, i carrer de Santa Rosa (Escola de jardineria). En totes elles s’han instal·lat amb dos carregadors en un fanal i enclavament automàtic de càrrega nocturna (desconnexió automàtica), i un total de 14 kW de càrrega simultània. A més, al costat de cada fanal es disposaran dos places d’aparcament pintades en verd, amb el símbol de càrrega elèctrica, on podra aparcar per a la recàrrega dels vehicles (amb càrrec per consum d’energia) tota persona que dispose d’un vehicle elèctric o vehicle híbrid elèctric endollable.
A més, s’han habilitat carregadors en plaques o pèrgoles fotovoltaiques en la Plaça Solar del Poliesportiu de la Malva-rosa, (carrer de Mendizabal), en els mercats del Cabanyal, Rojas Clemente i Castilla, i en la plaça de Miguel Adlert Noguerol. En estos punts s’ha habilitat un pal de recàrrega ràpida amb 2 preses de 22 kW de potència màxima cadascuna.
En total, la iniciativa ha suposat una inversió de quasi 30.000 euros (29.228,8 IVA inclòs), dels quals 18.000 han sigut aportats per la Comissió Europea. La instal·lació dels punts de càrrega en els fanals de l’enllumenat públic permet afegir funcionalitats a estes. Tal com va anunciar en el seu moment la regidora Luisa Notario, després d’analitzar els diferents dispositius, el tipus de càrrega i l’àmbit d’aplicació, s’ha optat per un model caragolat als fanals amb càrrega semirrápida i un model de gestió mixt. Els punts s’han instal·lat en tàndems, amb una presa de recàrrega semirrápida (és a dir, dos punts de càrrega per fanal).
El projecte es denomina Humble Lamp Post, i inclou la possibilitat d’implementar gran quantitat de carregadors de cotxe a baix cost d’adquisició, utilitzant el major o menor nombre de centres de comandament d’enllumenat que ja disposen d’escomesa elèctrica, i resta d’infraestructura per al subministrament; així com obtindre baixos costos d’explotació, ja que no es requereix repercutir el terme de potència per a garantir l’equilibri financer del servici i la possibilitat d’una adaptació progressiva, a mesura que l’exigisca la demanda.