MILERS DE VALENCIANS HAN DIFRUTADO D’UN TRET 10 VEGADES MÉS POTENT QUE LES MASCLETAES DE LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT, AMB 2 TERRATRÈMOLS VERTICALS I MÉS DE 8.000 TRONS
• L’espectacle pirotècnic va utilitzar la pólvora com a tinta per a escriure, per primera vegada directament sobre el cel, el missatge ‘totes els falles són especials’. Un reconeixement a les quasi 400 comissions falleres valencianes. I va dibuixar La Senyera valenciana sobre el firmament, en homenatge a la ciutat.
• Màxima expectació per al doble terratrèmol vertical anunciat. Quatre grues subjectaven dues plataformes distants, en les quals les explosions escalaven cap al cel. Per a sorpresa dels assistents, ambdues es van contactar per un tercer terratrèmol, aquesta vegada horitzontal.
• Durant tot el dia, milers de valencians van visitar aquesta zona de la ciutat, participant de les proposades culinàries i musicals programades en el Vés-los i Vents, que es va convertir en una balconada d’excepció per a veure l’espectacle pirotècnic.
València, 25 de febrer de 2018
Si València l’any passat es va estremir en la ‘Nit de l’Espolín’ amb el primer terratrèmol vertical dins d’un espectacle pirotècnic, enguany ha tingut el doble d’emoció i potència en la nova proposta de Amstel i Ricard Caballer. La Marina, al costat del port de la ciutat, ha sigut l’escenari d’un tret que ha suposat l’arrencada del calendari pirotècnic de les Falles.
Des de mitjana demà, milers de persones es van ser acostant a aquest enclavament al costat del mar per a anar agafant lloc i gaudir de les diverses actuacions musicals i propostes gastronòmiques que van animar el Vés-los i Vents, pol d’innovació i formació gastronòmica de HEINEKEN Espanya.
Artistes valencians com el dueto de jazz Cristina Blasco i Ricardo Belda, els cantautors Nacho Casado i Ona Nua, o la banda de rock Joe Pask, van ser passant per l’escenari de la sala Amstel Art, mentre que en la terrassa del primer pis, músics de carrer animaven l’ambient.
Precisament, els voltants i les tres terrasses del Vés-los i Vents es van convertir en el millor emplaçament per a gaudir d’un espectacle impulsat per Amstel i absolutament innovador. Una mescla del millor de la mascletà, reunint efectes sonors com els xiulets, zumbidos, serpentines o remolins, amb altres visuals, com els camuros, lluentons, intermitents o llampecs, propis dels castells de focs d’artifici. Una proposta de “Pirotècnia total”, com defineix Caballer, últim exponent d’una família amb més de 130 anys de tradició lligada a aquesta artesania.
UN MISSATGE DE RECONEIXEMENT A TOTES LES FALLES VALENCIANES ESCRIT SOBRE EL CEL DE LA MARINA
Un dels moments més sorprenents del tret del dissabte nit, que s’anunciava com ‘LA PRIMERA MASCELTÀ QUE TE ALGUNA COSA A DIR-ET’, va venir quan la pólvora es va convertir en la tinta amb la qual escriure sobre el cel un missatge de suport a les quasi 400 comissions falleres de la ciutat.
Una a una, lletres de 35 metres van ser disparant-se sobre el cel per a compondre les paraules ‘totes els Falles són especials’ i, paral·lelament, sobre La Marina s’anava il·luminant en uns corporis la frase d’aquest reconeixement al món faller que vitorearon els assistents.
Mòbils en alt, milers d’espectadors van captar en vídeos i fotos aquesta fita dins d’un espectacle 10 vegades més potent que les mascletaes de la Plaça de l’Ajuntament – també patrocinades per Amstel-, amb 3.200 trons en el terratrèmol, 3.000 trons en el final aeri i altres 2.000 en la part intermèdia.
En total, 1.200 kg de material pirotècnic que van servir per a crear ritmes, llums i colors en una proposta que no va trobar obstacles visuals ni auditius, gràcies a aquest nou emplaçament que, a més, va oferir el reflex sobre el mar a les figures que les explosions anaven dibuixant sobre el firmament.
Però, sens dubte, el més esperat va ser el doble terratrèmol vertical, que va duplicar la innovació proposada per Caballer l’any passat.
Quatre grues van subjectar dues plataformes de 25 metres d’ample per 50 d’alt, una en cada extrem de la zona de focs, en les quals les explosions escalaven cap al cel. Ambdues es van connectar amb un tercer terratrèmol, aquesta vegada horitzontal, amb 120 metres de llarg per 10 d’ample, el fum del qual de colors va ser teixint La Senyera valenciana a cada explosió.
Un moment que va triplicar la potència de l’espectacle respecte a l’any passat i que va redoblar el sentiment. L’auge va venir amb una apoteosi final que, poc abans dels 11 minuts, va servir per a concloure amb magnificència una proposta amb la qual Amstel i Caballer han revolucionat la tradició pirotècnica valenciana, incloent aquest nou tipus d’espectacle on es barreja el poder sonor de la mascletà amb la bellesa visual dels focs d’artifici, carregat d’innovacions, soroll, estètica i emoció.
Amstel agraeix als valencians l’estupenda resposta a aquesta nova proposta amb la qual ha vibrat la Marina. Una resposta massiva igual a la qual van tenir en el seu moment a uns altres dels seus espectacles pirotècnics, com ‘400 kilazos’, ‘Mascletà per a la Unesco’ o ‘Amstel Nit de l’Espolín’. Esdeveniments de màxim nivell amb els quals enriqueix el programa oficial de les Falles Valencianes, festes a les quals recolza des de fa més de 30 anys.