Davant la falsa dicotomia entre contagiar-se o restar-li qualitat a l’educació, perjudicant als estudiants amb menys recursos, existeix una alternativa que passa per dotar d’una major inversió a l’educació pública.
Malgrat els advertiments al llarg del curs i de les vacances de nadal, en les quals s’han aguditzat els contagis, la UV i la UPV mantenen la modalitat presencial per a fer els exàmens sense cap mesura addicional, la qual cosa deixa desprotegits als alumnes i professors que es presenten en els seus centres.
Amb el lema “Falta d’inversió = risc de contagi i fred”, la portaveu d’Acontracorrent denuncia que la presencialitat no és el problema, sinó la gestió i inversió de la universitat: “les aules serien espais segurs amb la compra i instal·lació de filtres HEPA, que mantenen una correcta ventilació amb les finestres tancades; a més, una major freqüència de transport públic evitaria l’aglomeració d’estudiants en els trajectes cap a les universitats”. No obstant això, la decisió de les universitats de mantindre els exàmens presencials no passa per contemplar i aplicar aquestes mesures, sinó que remet a una màxima que els alumnes no puguen copiar-se fent l’examen telemàticament.
Aquesta situació no pot portar-nos a reivindicar que els exàmens es realitzen telemàticament: la solució al contagi i al fred no és individualitzar la solució del problema i fer-la dependre de tindre els recursos electrònics necessaris per a fer l’examen a casa. L’avaluació online no assegura una igualtat d’oportunitats entre estudiants, perquè a més dels recursos amb els quals comptes, entra en joc la situació de la teua casa per a poder fer l’examen sense problemes.
Així mateix tampoc podem defensar una elecció individual entre fer els exàmens online o presencials, si no garantim que les estudiants que acudeixen a la Universitat per no tindre recursos a la seua casa vagen a estar en un entorn segur, tant de cara al contagi com al fred: “continuaria estant latent una bretxa en detriment de les estudiants d’extracció popular i les seues possibilitats”, comenta la portaveu.
Com a estudiants, hem de denunciar tant la pèssima gestió de les universitats com les causes en les quals radica, que són, emmarcades en una enorme falta d’inversió en serveis públics, un ple desinterés per dedicar més pressupost al condicionament dels centres, ja que això no és objecte de benefici. Hem d’insistir en l’aplicació d’aquestes mesures com a única forma que totes les estudiants ens enfrontem a aquest període d’exàmens de la forma més segura possible, sense que això recaiga en la nostra capacitat individual per a fer-ho.
Davant això, reclamem que la Universitat prenga de debò el problema que existeix actualment a les aules i s’invertisquen els recursos necessaris perquè l’educació siga segura i accessible per a totes.
ACC (Acontracorrent)
Twitter: @acontracorrent
Instagram: @accontracorrent